Home Destacats AIJU desenvolupa un sistema pilot que implanta la indústria 4.0 via tecnologia...

AIJU desenvolupa un sistema pilot que implanta la indústria 4.0 via tecnologia en una empresa d’Ibi

0
SHARE

La implantació de la Indústria 4.0 és possible, i a més es pot constatar. Una empresa d’injecció de plàstics ubicada a Ibi ha sigut la primera en adaptar el seu procés productiu al paràmetres de la quarta revolució industrial a base de tecnologia. Ara l’objectiu estreba en que el coneixement que ha adquirit, accelerat per l’institut tecnològic AIJU, siga transferit a altres empreses. Economia Sostenible estima que els seus paràmetres poden arribar al 90% de les mercantils.

El món de la indústria s’enfronta durant aquests anys a la que és la seua quarta revolució: la de la implantació de la tecnologia. Vessants com la robòtica, la digitalització de processos, el seguiment telemàtic i l’ús de sensors són algunes de les que marquen el desenvolupament de noves formes de treballar. En l’horitzó de totes elles, aconseguir una major productivitat i qualitat, minimitzant tant com siga possible l’impacte mediambiental. Es tracta de línies d’actuació per a desenvolupar les quals existeixen ajudes per part de l’IVACE.

Una d’elles ha permès dur a terme el projecte ‘Taller 4.0’. L’experiència s’ha implantat de forma experimental a l’empresa Vicedo Martí d’Ibi. A les seues instal·lacions s’han implantat una sèrie de processos basats en la tecnologia per a optimitzar la producció i, al mateix temps, augmentar la qualitat del producte final. Totes les àrees productives de la mercantil iberuda han experimentat una transformació que permet seguir en temps real cada pas del procés productiu. Una implantació que la posa en l’avantguarda de la tecnologia aplicada a la fabricació de motlles.

El projecte naix de l’IVACE, que l’ha dotat amb una ajuda de 374.000 euros amb els que s’ha pogut adaptar tota la planta a base de dispositius tecnològics. Des de drons fins a realitat augmentada, passant per càmeres de control a les màquines que eliminen possibles errors humans. Ara, el principal desafiament és fer que aquests avanços arriben a la resta d’empreses a base de transferir el coneixement adquirit amb el projecte. Vicedo Martí ha sigut la pionera, però Economia Sostenible espera poder implantar aquest procés d’Indústria 4.0 en més de 90% d’empreses valencianes.

L’Institut Tecnològic del Plàstic (AIJU) ha dut a terme la investigació i desenvolupament que ha permès optimitzar tot el procés productiu de l’empresa pilot. La tasca d’aquests ens ha cobrat més importància si cal durant la pandèmia de coronavirus.