Home Alcoià AIJU tanca un 2020 amb especials avanços cap al sector sanitari i...

AIJU tanca un 2020 amb especials avanços cap al sector sanitari i 41 projectes d’I+D+i evolucionats amb empreses

584
0
SHARE

L’Institut Tecnològic del Producte Infantil i Oci (AIJU) va dur a terme el 2020, amb el suport d’institucions com l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) un total de 41 projectes d’I+D+i en què van participar 68 empreses mobilitzant 9,7 milions d’euros.

Durant aquest exercici, AIJU va ampliar les seves capacitats en serveis i projectes de I+D+i en processos d’impressió 3D per a l’àrea de salut, centrats en articles de protecció enfront de la Covid19. I ha acostat la possibilitat d’accedir a serveis d’alt valor afegit a les empreses de transformació de plàstic i motlles.

Entre els projectes destacats, la memòria posa l’accent en el demostrador d’indústria 4.0. El seu objectiu és que empreses del sector del plàstic i tallers de matriceria de la Comunitat visualitzin els beneficis de l’aplicació de la indústria 4.0.

Un sistema robòtic mòbil composat per una plataforma mòbil intel·ligent sobre la qual s’ha fixat un braç robòtic col·laboratiu (MOVIBOT) i de el desenvolupament d’una plataforma que facilita la integració d’intel·ligència artificial en joguines i el procés d’innovació de la joguina tradicional a Smart toys (AICLOUD4TOYS), tots ells finançats per la unitat d’innovació de l’IVACE.

Al costat del seu projecte més social, la Guia AIJU, que en 2020 destaca la importància de el joc i la joguina durant la pandèmia, una de les conclusions de tres estudis que es van dur a terme amb 2.500 famílies durant el preconfinament, confinament i postconfinament. I també l’obtenció d’eines de formació innovadores i gratuïtes sobre comerç electrònic de productes infantils assegurances (e-COM 4 CHILDREN).

La memòria ha sigut presentada en un acte institucional, al costat dels socis d’AIJU i membres del consell rector, en el qual el president d’AIJU, Pablo Cañizares ha fet un balanç d’aquest any tan atípic marcat per la Covid19.

Serveis a empreses

AIJU ha realitzat un total de 44.150 serveis a 1.150 empreses durant l’exercici de 2020. D’ells, 10.453 van ser anàlisi físic, 346 assajos en l’àrea de Salut, 30.389 anàlisis químics, 2.493 serveis de materials i processos, 146 serveis d’organització i gestió, 124 serveis de pedagogia i mercat i 199 serveis de formació. En aquesta última àrea, d’especial atenció per a les pimes de la Comunitat, AIJU va donar servei a 1.550 empreses amb 1.341 participants i 5.671 hores lectives.

AIJU va obtenir així un total de 7,1 milions d’euros d’ingressos, fonamentalment de serveis I+D+i a empreses (3,0 milions d’euros), i incentius d’I+D+i 3,6 milions d’euros; i 6,8 milions de despeses.

Durant la seva intervenció en la presentació de la memòria 2020, el president d’AIJU, Pablo Cañizares ha destacat que “si bé les perspectives econòmiques de el sector i d’AIJU eren molt dures a la fi del primer quadrimestre, l’any ha acabat millorant aquestes previsions, i això ha estat possible gràcies a un gran esforç de les empreses, que van continuar amb els seus projectes d’innovació i desenvolupament de productes i serveis, i també als excel·lents recursos humans que té l’Institut”.

La memòria destaca, a més aquest, equip humà que està compost per 110 professionals amb 11 doctors (45% d’homes i 55% de dones), 46 titulats superiors (42% homes i 47% dones), 10 titulats mitjans (60% homes i 40 % dones), 18 auxiliars tècnics (44% homes i 56% dones) i 25 auxiliars (25% homes i 75% dones).

Pel que fa a la central de compres, tutelada per AIJU, el passat exercici van participar 36 empreses amb un volum de negoci de la central d’1,1 milions d’euros. Fonamentalment en operacions d’electricitat (14%), prevenció Covid19 (14%) i material d’oficina (3%). El que va reportar un estalvi del 13% per a les empreses.

Compromís mediambiental

Així mateix, destaca una altra de les àrees on, any a any, AIJU millora el seu comportament ambiental avalat pel seu sistema de Gestió Ambiental, segons la norma UNE-EN ISO 14001:2015. L’institut manté la seva autosuficiència energètica en una ràtio de 12% d’energia fotovoltaica injectada a la xarxa i millora els seus indicadors de consums.

En aquest àmbit, AIJU continua assessorant a les empreses a millorar el seu comportament mediambiental amb la nova ordenança municipal d’abocaments. I continua conscienciant el teixit industrial mitjançant la realització de projectes d’I+D+i regionals i europeus en els camps d’economia circular, tractaments avançats d’aigües residuals i materials més sostenibles. Així com amb la realització d’activitats de formació en temes mediambientals.