Home Alcoi Alcoi aprova acollir-se al fons del Ministeri per a cobrir possibles sentències...

Alcoi aprova acollir-se al fons del Ministeri per a cobrir possibles sentències judicials desfavorables

907
0
SHARE

L’Ajuntament d’Alcoi ha aprovat en plenari extraordinari acollir-se als fons d’impuls econòmic que el govern central destina al pagament de sentències condemnatòries per als consistoris. Una mesura a la que Alcoi s’ha adherit de forma preventiva. La ciutat té encara procediments oberts sense sentència ferma, pel que podrien redundar en pagaments que desquadrarien els comptes municipals. Aquest és l’extrem que es pretén evitar amb aquesta adhesió.

La gestió municipal que porta produint-se durant més de 40 anys de democràcia a Espanya no ha estat exempt d’exemples de males decisions polítiques. Algunes d’elles causen un perjuí, moltes vegades injust, a ciutadans que veuen expropiades les seues terres. A l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen diversos exemples d’aquesta mala acció de govern, que provoca que els ajuntaments hagen d’afrontar pagaments inclús dècades després d’haver-se pres la decisió errònia. És el cas de la sentència dels Salcedo a Onil, amb un cost superior als 5 milions d’euros per a les seues arques municipals.

El desajust que un pagament d’aquestes característiques pot causar als pressupostos de l’Ajuntament ha estibat al d’Alcoi a aprovar una adhesió preventiva. Es dirigeix cap als fons que el govern central ha destinat per a que els consistoris puguen fer front a aquests pagaments. En el cas de la ciutat dels ponts, existeixen diversos procediments pendents de sentència ferma que podrien desembocar en pagaments per part de l’Ajuntament. D’ací que l’adhesió a aquest fons haja sigut aprovada amb els vots favorables de PSPV i PP i l’abstenció de la resta en plenari extraordinari.

El ministeri aporta, en cas de que finalment Alcoi demane els fons en qüestió, un 1% de la despesa corrent no financera, ja que els crèdits bancaris només poden ser destinats a inversions. Si finalment l’Ajuntament alcoià necessita d’aquests fons, tindrà els sis primers mesos del 2020 per a demanar-los.

La ciutat dels ponts ja ha hagut d’afrontar durant els darrers exercicis algun cas d’aquestes característiques que ha obligat a elaborar un pla de despeses que modifica allò inicialment previst en el pressupost municipal. D’ací que l’adhesió a aquests fons es duga a terme de forma preventiva.