Home Alcoi Alcoi enceta Pressupostos Participatius i crida a la participació, que fomenta amb...

Alcoi enceta Pressupostos Participatius i crida a la participació, que fomenta amb els escolars

587
0
SHARE

Els ciutadans d’Alcoi tindran enguany una nova oportunitat de decidir en què s’inverteixen 400.000 euros dels comptes municipals dins de la ja VI edició dels Pressupostos Participatius. Aquesta iniciativa ha anat creixent en participació a cada any i suma ja vora 900 participants. A banda, també es duran a terme les activitats proposades pels escolars en l’edició infantil dels Pressupostos Participatius. Ells seran, segons l’Ajuntament d’Alcoi, els que exerciran la participació a la ciutat en el futur.

Al 2014, la ciutat d’Alcoi va estrenar una iniciativa que complia amb la demanda ciutadana de participar en la vida política de la seua ciutat i en les decisions que es prenen en ella. Naixien llavors els Pressupostos Participatius, dotats inicialment amb quanties més escasses de les que es barallen hui en dia a la ciutat de capçalera de l’interior alacantí. Amb una participació de poc més de 100 persones, la primera experiència participativa va obrir camí per a que els ciutadans pogueren proposar projectes en els que invertir part dels pressupostos municipals.

La iniciativa ha continuat des d’aquell 2014 a la ciutat dels ponts, i ja en 2018 prop de 900 persones van participar en el procés. Enguany, eixe procés registra novetats. Una d’elles és la instauració de tallers participatius, en els que els propis veïns, a més d’aprendre, també podran proposar accions a desenvolupar amb els 400.000 euros dels Pressupostos Participatius de 2019. A banda, es poden presentar projectes via telemàtica o bé amb les bústies que es repartiran pels llocs públics més transitats de la ciutat. La novetat estreba en que si els projectes provenen dels tallers, no requeriran d’un mínim d’adhesions per a superar la primera fase de selecció. Es preveu que el procés estiga finalitzat en gener, després d’haver passat pels processos en que es comprova la viabilitat de les propostes.

A banda, al llarg d’aquest 2019 s’han dut a terme els Pressupostos Participatius Infantils, un procés que s’aplica als diferents centres escolars alcoians. En aquesta edició han sigut els alumnes de 3ª d’ESO els que han presentat les seues propostes, relacionades amb el joc i l’oci. Totes elles es posen en pràctica fins finals de novembre al Centre Cervantes Jove (CCJ) i diferents col·legis i zones esportives alcoianes. Els Pressupostos Participatius Infantils són per al Consistori alcoià el germen del que en el futur serà una major participació dels ciutadans en els processos de decisió de l’Ajuntament.

Els projectes pendents d’edicions anteriors que han patit retards seran executats, afirmen des del Consistori, tan prompte es solucionen els problemes d’adjudicacions que registren