Home Alcoi Alcoi estima en 21,5 milions les inversions en revitalització del Centre durant...

Alcoi estima en 21,5 milions les inversions en revitalització del Centre durant els propers anys

0
SHARE

En total, recentment s’ha invertit més 4,5 milions, 2 milions per a habitatge i 2,5 milions per a infraestructures unes xifres es multiplicaran amb 17 més en els pròxims anys, amb 7 milions per a infraestructures i 10 per a habitatge. En total, les inversions sumen més de 21,5 milions.

“La revitalització del Centre d’Alcoi és prioritària per al Govern Municipal” alcoià, afirmen des de l’Ajuntament d’Alcoi. “Per aquest motiu s’han multiplicat els esforços en els últims anys per a millorar tota la ciutat, incidint especialment en aquest barri”.

La revitalització dels centres històrics de les ciutats s’han d’adoptar sempre des de diferents àmbits, sent un d’ells el de la regeneració urbana. En aquest sentit, l’àmplia rehabilitació que ha tingut lloc en els últims anys d’edificis antics mai abans s’havia apreciat, en aquesta dimensió, en el barri. Gràcies al pla ARRU, subvencionat pel Ministeri, la Generalitat i l’Ajuntament i les seues ajudes per a propietaris privats, ja s’han rehabilitat, concretament en la zona prioritària dins del barri del Centre, un total de 25 habitatges amb una inversió en aquest barri de 2 milions d’euros.

Als habitatges, s’han d’unir les ajudes comercials. S’han obert un total de 65 negocis en els últims tres anys que han rebut subvenció. Al costat de les ajudes per obrir la persiana, també hi ha unes altres per a la rehabilitació de baixos comercials, 41 en total. Tot això ha suposat una inversió que frega els 300.000 euros.

A aquesta regeneració d’edificis s’uneix el condicionament i millora d’alguns carrers importants del centre en els últims anys com Sant Llorenç, mossèn Torregrossa, País Valencià, Casa Blanca, Sant Jaume, Sant Nicolauet, Sant Tomàs, Sant Mateu, Gurugú, Sant Francesc i plaça Ramón y Cajal. Juntament amb la rehabilitació dels parcs de la Glorieta i el Parterre, i d’onze fonts situades en el centre històric. S’ha habilitat una nova Comissària de Policia Nacional en la placeta Les Xiques.

La creació dels aparcaments intel·ligents en tres zones, així com l’habilitació de solars en placeta Les Eres, Sant Joan i la Beniata i les actuacions de millora en el pont de Sant Jordi, han marcat el manteniment imprescindible però absent durant les dècades precedents en el cor de la ciutat. Aquestes i altres inversions han suposat un total de prop de 2,5 milions per a millorar diferents infraestructures.

A més d’aquests projectes duts a terme, hi ha quatre més per als que hi ha partida pressupostària, en total, prop dels 900.000 euros per a realitzar diferents accions d’accessibilitat, la creació de l’aparcament a La Riba, la reurbanització dels carrers Santa Rita, Sant Maure i El Tap, així com per a la rehabilitació del barri de Sant Pancraç. A aquests caldria sumar els 6,1 milions d’euros contemplats en actuacions en infraestructures del Centre als que s’opta en el Pla de Recuperació Europeu.

Al costat de la revitalització amb aquests projectes en infraestructures que freguen els 7 milions d’euros, podem parlar d’un total de 10 milions dedicats a l’habitatge, per a la rehabilitació o la construcció. Als 2 milions en projectes dels Fons Europeus, cal sumar els més de 7 milions a través de diferents ARRU que ja estan aprovats. En concret parlem d’una inversió de 4.315.000 euros amb una subvenció de quasi 2 milions d’euros per part de la Generalitat per a incentivar la construcció i rehabilitació de nous habitatges per part de la iniciativa privada, que permetrà construir 40 habitatges i rehabilitar 9 en la zona de la Placeta Les Eres i el Partidor. Serà una actuació que permetrà la regeneració Urbanística, Social i Econòmica d’aquesta zona del Centre d’Alcoi.

A més d’aquest projecte, l’Ajuntament està treballant per a construir habitatge públic en la mateixa zona amb una inversió de 2,5 milions d’euros. Aquesta actuació planteja l’edificació de quatre edificis, prèviament demolits. Els 24 habitatges estan dirigits a persones majors i joves, col·lectius que tenen més problemes per a trobar habitatge. En el Partidor concretament en els números 102 i 104 del carrer Sant Mateu se seguirà la filosofia del ‘cohousing’ (habitatges col·laboratius), sent un ‘ecobarri’, s’habilitaran espais comuns creant un jardí interior, amb locals, i també amb una ludoteca i hort social, que afavoriran la convivència entre els dos col·lectius als qui van dirigits aquests habitatges. En total són més de 7 milions d’euros per a construir més de 89 habitatges.

A aquestes xifres caldria sumar el milió d’euros que invertirà la Conselleria d’Habitatge en un projecte pilot a Alcoi. Es tracta de la construcció de set habitatges aplicant els criteris d’innovació ecològica al carrer Ambaixador Irles.

El Centre -asseguren des del Consistori alcoià- també compta amb un Pla Estratègic. Aquest pla va ser sol·licitat per la Mesa del Centre, creada en 2016 com a òrgan de participació per a la recuperació del centre històric de la ciutat. Formen part d’ella l’Associació de Veïns del Centre, Cambra de comerç d’Alcoi, Alcentro, Federació de Comerç d’Alcoi, Asociación Comarcal de Empresarios del Comercio (ACECA), Universitat Politècnica de València i tots els grups polítics de la Corporació, que van mostrar la seua unanimitat en signar el Pacte del Centre Històric d’Alcoi. Un pacte, el primer en la història de la ciutat, per a recuperar el centre seguint les accions contemplades en el pla estratègic que va ser elaborat per PATECO. Aquesta estratègia de reactivació socioeconòmica presenta un full de ruta a curt i mitjà termini. El Pla Estratègic fixa 5 objectius específics agrupats en 20 actuacions que al mateix temps comprenen 94 accions, iniciatives i projectes.

Per a acabar, un altre element determinant en el centre d’Alcoi en els últims anys ha sigut l’obertura de diferents serveis com l’Àgora, l’Escola d’Art o el Campus de la UPV han ampliat les seues instal·lacions, s’ha obert el nou Campus de la Universitat d’Alacant al carrer Sant Francesc, s’ha recuperat l’emblemàtic edifici de l’IVAM CADA Alcoi, s’han unificat tots els jutjats de la ciutat en la Placeta de la Mare de Déu, s’ha inaugurat la primera biblioteca infantil de la ciutat en l’edifici del Centre Cultural i també ha obert les portes la comissaria de la Policia Nacional anteriorment citada, sent aquesta una antiga reivindicació veïnal. Diferents serveis que, d’una banda, han suposat l’arribada de gent de tota la comarca per a realitzar gestions administratives i que també ha portat demanda d’allotjament en el barri, principalment, per als alumnes de les Universitats i xarxa FP.

“La revitalització del centre és primordial per al nostre govern. En els pròxims anys tindrem una inversió de 18 milions d’euros. Afrontem un repte complex, treballant en diferents àmbits com la regeneració urbana, la dinamització comercial, la millora d’infraestructures o l’obertura de nous serveis. El Centre ha millorat en els últims anys i d’ací a poc veurem més canvis que faran millor aquest barri, destacant el gran esforç que durem a terme en habitatge, 10 milions d’euros”, ha indicat l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.