Home Alcoi Alcoi fa visible la seua lluita contra l’homofòbia en el 31 aniversari...

Alcoi fa visible la seua lluita contra l’homofòbia en el 31 aniversari de l’acceptació de l’homosexualitat

233
0
SHARE

Des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi es treballa durant tot l’any realitzant i col·laborant amb diferents iniciatives com tallers, contacontes o campanyes de sensibilització, entre d’altres.

Aquest 17 de maig s’ha celebrat el Dia Internacional contra la Lesbofòbia, Homofòbia, Bifòbia i Transfòbia (LGTBIFòbia), com es denomina la discriminació, persecució, exclusió o fustigació basada en l’orientació sexual i la identitat de gènere respectivament, i que va ser reconegut a Espanya pel Govern mitjançant Acord del Consell de Ministres de 26 de juny de 2009.

A més, aquest 17 de maig, es commemora que fa 31 anys que es va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per tant, és un dia per a lluitar i visibilitzar la discriminació que ha patit i continua patint el col·lectiu LGTBI.

Segons el Ministeri de l’Interior, la xifra de delictes d’odi a Espanya en el 2019, que és l’última estadística vigent, va ascendir a 1.706 delictes i infraccions administratives, això suposa un augment del 6,8% respecte a l’any 2018. D’eixos delictes d’odi, els que ataquen l’orientació sexual o la identitat de gènere suposen el 16.3% del total, és més, en el mateix informe destaca que aquest tipus de delictes han augmentat.

“La igualtat formal de les persones LGTBI està garantida pel nostre ordenament jurídic. En el nostre territori especialment per la llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI. No obstant això, les dades demostren que la igualtat real encara podem i devem millorar-la. Així doncs, hem de continuar treballant com a administració local per a garantir-la. Al cap i a la fi, és la nostra labor defensar els drets de les persones LGTBI, perquè suposa defensar els drets humans”, ha explicat la Regidora d’Igualtat, Aranza de Gracia.

“L’administració local és fonamental per a combatre la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere atés que és la institució pública que treballen més prop de la ciutadania. Conjuminant forces amb altres institucions com la Generalitat Valenciana, és la nostra labor protegir la ciutadania LGTBI. Des del departament d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi donem el recolzament a les entitats que treballen per donar visibilitat a aquest col·lectiu i treballem des de l’àmbit de l’educació involucrant als centres educatius. A més per donar visibilitat en la ciutat s’han pintat bancs amb els colors LGTBI en diferents barris de la ciutat”, conclou de Gracia.

Des de l’Ajuntament d’Alcoi i en concret des de la regidoria d’Igualtat, s’han dut a terme al llarg d’aquesta legislatura diferents actuacions amb relació a la diversitat afectiva-sexual. Cal assenyalar que a causa de la pandèmia de la Covid-19, moltes iniciatives es van haver d’ajornar o suspendre fins que es puguen desenvolupar amb normalitat.

En primer lloc cal destacar els tallers de diversitat afectiva–sexual amb perspectiva de gènere, s’han realitzat en els centres educatius (primària, secundària), persones usuàries de la Renda Valenciana d’Inclusió i a dones víctimes de violència de gènere. L’any 2019 es van desenvolupar 31 i en 2020, 4.

També s’han desenvolupat tallers Contacontes per visibilitzar la diversitat familiar en els centres educatius: 15 en 2019 i 7 en 2020.

Així mateix s’han dut a terme campanyes de sensibilització. L’any 2020, ‘Orgull de ser diverses’ per celebrar el ‘Dia de l’Orgull’. Aquesta proposta oberta a tota la ciutadania, va tractar de donar suport al dia de l’orgull des dels balcons. La idea va consistir a pintar amb colors les pinces i fer una pancarta amb un lema vinculat a l’orgull. També és va fer una gravació i muntatge d’un vídeo amb motiu de l’Orgull LGTBI+ 2020 perquè participe la ciutadania.

Aquest any 2021, s’ha pintat el «Banc LGTBI» en diferents barris de la ciutat. A més, per al dia 17 de maig, dia contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia, es fa una campanya de sensibilització amb el Muntatge escènic de molinets de vent (símbol de canvi, moviment, llibertat) en la plaça de Dins i altres punts de la ciutat. Cal destacar la implicació dels centres educatius de la ciutat en l’elaboració dels molinets.

Pel Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que es commemora en tot el món el 28 de juny, es durà a terme una altra campanya de sensibilització, en aquest cas amb la realització d’un mural col·laboratiu per a la participació de la ciutadania. El Consistori alcoià porta participant d’aquesta efemèride des del 2019.