Home Alcoi Alcoi haurà de licitar de nou la rehabilitació del Molinar i acusa...

Alcoi haurà de licitar de nou la rehabilitació del Molinar i acusa a la concessionària de xantatge

873
0
SHARE

La creació del primer Centre d’Interpretació de la indústria valenciana a les antigues fàbriques del Molinar d’Alcoi està aturada. L’Ajuntament ha retirat a la concessionària la condició d’agent urbanitzador després de que no haja escomès ni un sol treball en temps i forma. Des d’Urbanisme acusen a la concessionària de xantatge al Consistori, que perdrà mig milió d’euros en subvencions al projecte.

Alcoi és una de les ciutats valencianes que més patrimoni industrial atresora. Al segle XVIII i principis del XIX, la capital de l’Alcoià es va convertir en el bressol de la indústria valenciana en torn al tèxtil i el paper i gràcies a la seua orografia i els rius que la travessen. Aquelles fàbriques porten dècades abandonades, sent víctimes del vandalisme i inclús d’incendis. Però l’Ajuntament es va plantejar la seua recuperació per convertir la zona del Molinar en un punt d’atracció turística. El projecte, que va ser adjudicat, no ha donat ni un sol pas endavant.

És l’empresa concessionària la que ha posat entrebancs des del primer moment, segons el Consistori alcoià. Inicialment, la constructora va demanar una revisió del preu del contracte que eliminava la reducció que va establir al presentar-se al concurs. Una maniobra habitual entre aquestes mercantils, especialment quan els projectes a escometre depenen de subvencions externes i han d’estar executats en un termini determinat. Això és el que ha ocorregut amb el Molinar, un projecte en el que l’Ajuntament d’Alcoi no ha cedit al que consideren un “xantatge”.

La negativa de l’empresa a executar els treballs, argumentant també problemes d’estabilitat en el talús que dona accés a la zona, ha provocat que l’Ajuntament d’Alcoi li retire la condició d’urbanitzador. Cosa que obligarà a reiniciar tot el procés, que es veurà retardat, com a mínim, un any. Aquest fet impedirà que la ciutat dels ponts obtinga el vora mig milió d’euros en fons europeus que esperava per a crear el primer Centre d’Interpretació de la indústria valenciana al Molinar. El Consistori sospesa ara demanar compensacions a l’empresa, tot i que primer és necessari el dictamen del Consell Jurídic Consultiu i a que cap recurs per part de la ja ex concessionària.

L’oposició alcoiana ha criticat el que consideren deixadesa per part del govern municipal respecte al projecte. No obstant, des de la Regidoria d’Urbanisme afirmen que s’han donat totes les explicacions pertinents en comissions informatives.