Home Alcoi Alcoi i comarca, entre les zones amb menor índex de pobresa a...

Alcoi i comarca, entre les zones amb menor índex de pobresa a la província i amb un 12% menys d’atur que en 2015

750
0
SHARE
Panoràmica de la ciutat d'Alcoi des del Pont Fernando Reig.

Les dades extretes del Portal Estadístic de la Generalitat Valenciana assenyalen que la ciutat d’Alcoi ‘ha anat rebaixant la taxa de pobresa des del 2015. Aquestes dades existeixen des del 2012, quan l’índex de pobresa alcoià era del 21%, mentre que en 2021 havia descendit fins al 19%. Aquest índex suposa, a més, trobar-se a les comarques amb menor taxa, com són les de L’Alcoià-El Comtat amb eixe 19%, i situar-se per davall de la mitjana provincial (27%) i autonòmica (21%).

A l’hora de comparar amb les comarques restants de la província, l’índex de pobresa a l’Alt Vinalopó i el Vinalopó Mitjà se situen en el 20%; el Baix Vinalopó amb el 25%; l’Alacantí en un 29%; i la Marina Alta, la Marina Baixa i la Vega Baixa amb un 30%. L’índex de pobresa ha augmentat 2’5 punts a la Marina Baixa, i especialment significatiu és l’increment a l’Alacantí, amb un creixement de 7’5 punts en una dècada. La resta de comarques han experimentat descensos, que se situen entre 0’1 punts de l’Alt Vinalopó i 3’3 de la Marina Alta.

Menys atur

Recentment l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha actualitzat diferents dades, entre les que es troba la taxa de desocupació. Pel que fa a Alcoi, aquest indicador es va reduir en 2022 en tres punts respecte a l’any anterior, passant del 18’08% al 15’10%. Aquest descens és especialment significatiu tenint en compte els anys 2015 -primer del que apareixen aquestes dades en l’INE- i 2022, perquè ha baixat en més de dotze punts, ja que en 2015 la taxa de desocupació arribava el 27’27%.

A l’hora de comparar la taxa de desocupació d’Alcoi, la ciutat de referència de la muntanya alacantina està per davall de poblacions com Alacant (16’65%), Elx (16’85%), Elda (20’16%) o Gandia (15’22%). En dades absolutes, la desocupació ha passat de 7.205 persones al juny de 2011 a 4.628 el mes d’abril passat.

Valoració municipal

“Evidentment, el que ens agradaria és que ningú estiguera en situació de vulnerabilitat, però en els anys que portem governant a Alcoi hem aconseguit reduir l’índex de la taxa de pobresa i continuarem treballant en això. El descens de l’atur ha incidit directament, però també les polítiques socials que hem dut a terme”, ha apuntat l’Alcalde i candidat socialista, Toni Francés.

Francés ha afegit que “quan arribem al govern ens trobem que el PP només havia pressupostat 160.000 euros, que van gastar tot en la primera meitat de l’any, per la qual cosa ja no quedava res per a ajudes d’emergència, quan a més vivíem una forta crisi. Nosaltres comencàrem a incrementar les ajudes d’emergència i hem arribat als 600.000 euros. Això no significa que hi haja més gent en risc de pobresa, perquè les dades demostren que no, sinó que hem fet el possible per arribar a més gent”.