Home Castalla Castalla rep 11 propostes per a crear macroplantes fotovoltaiques tot i les...

Castalla rep 11 propostes per a crear macroplantes fotovoltaiques tot i les ordenances locals que les restringeixen

412
0
SHARE
Superfície que avarcarien aguns dels projectes d'hort solar que han tractat d'implantar-se a Castalla.

L’Ajuntament de Castalla, a través de l’Alcalde, Antonio Bernabeu, ha posat en valor els esforços “constants” realitzats des de l’any 2020 per a tractar d’impedir la instal·lació de megaplantes fotovoltaiques al municipi. De fet, el Consistori ha neutralitzat la posada en marxa de fins a 11 grans instal·lacions al terme municipal, que han arribat al Registre General per part d’altres tantes empreses.

Així, la Regidoria d’Urbanisme ja tenia registrades 5 sol·licituds que pretenien ocupar fins a 800 hectàrees en l’any 2020, que l’equip de govern va frenar en un primer plenari a principis de 2021. Un bloqueig al qual les dues edils del grup municipal del PP van votar en contra, segons ha declarat Bernabeu.

En abril del 2021, el govern local suspèn les llicències d’activitat en sol no urbanitzable per als usos que pretén aquest tipus de macroinstal·lacions. Ja en març del passat any va tindre lloc una tercera sessió plenària en la qual es va aprovar la posada en marxa d’una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana, amb l’objectiu de deixar clar en quines zones del municipi seria legal la instal·lació de plantes fotovoltaiques. Aquesta sessió plenària també va acordar que totes les línies d’alta tensió haurien d’anar soterrades i per camins de titularitat pública.

A més, en maig de 2022 va haver un quart plenari municipal per a ratificar el decret 1/2022 del 22 d’abril del Consell de la Generalitat, mesures que ja havien sigut adoptades per l’Ajuntament de Castalla, si bé es demanava a la Conselleria d’Obres Públiques, que es sol·licitara per procediment d’Urgència la modificació del Pla General aprovada tan sols un mes abans.

La legislació no atura la proliferació de projectes

A pesar de totes les mesures de bloqueig adoptades per l’equip de govern, l’Ajuntament de Castalla ha arribat a registrar fins a 11 sol·licituds d’instal·lació de macroplantes fotovoltaiques que pretenen ocupar més d’un miler d’hectàrees al municipi.

La celebració d’aquestes sessions plenàries i les mesures adoptades duen al màxim responsable de l’equip de govern a sostenir que s’ha abordat aquest tema des del principi per a “limitar i en el possible impedir la implantació de megaplantes al terme municipal”, amb la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i altres mesures complementaries.

“Tanmateix, aquestes mesures no han sigut recolzades pel PP castellut en cap moment durant l’anterior legislatura, ni tampoc per Compromís, que sempre han optat per no assistir, abstenir-se o votar contra les nostres pretensions de protecció del nostre municipi”, ha afirmat Bernabeu.