Home Alcoi Alcoi no utilitzarà aigua d’emergència per a reg i neteja degut a...

Alcoi no utilitzarà aigua d’emergència per a reg i neteja degut a l’estat “òptim” dels seus aqüífers

0
SHARE
Cúpular del Molinar, el major aqüífer que nodreix la ciutat d'Alcoi.

A principis de març, l’Ajuntament d’Alcoi va realitzar un informe a sol·licitud de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer amb les dades actualitzades de l’estat dels aqüífers, entre els que destaca el del Molinar. Aquestes dades parlen de quina profunditat s’extrau actualment l’aigua de mitjana. L’any 2023 ha sigut de mitjana 5,16 metres.

La pitjor dada d’extracció, és a dir, el de màxima profunditat, el febrer de 2003, quan s’extreia l’aigua a 37,89 metres -sense generar cap alarma a la ciutat-. El valor mitjà des de l’any 2000 és de 17,08 metres.

Aplicant aquestes dades a la fórmula acordada en la legislació obtenim un coeficient de 0,85, que d’acord amb la taula del Pla d’Emergències davant les situacions de sequera en el municipi d’Alcoi, entra en els paràmetres de normalitat i de risc molt baix de sequera. D’aquest informe s’extrau que els nivells dels aqüífers d’Alcoi són més que suficients per al proveïment normal de tota la ciutat.

Cal recordar que l’actual Govern Municipal va elaborar el maig de 2015 el primer Pla d’Emergències davant les situacions de sequera en el municipi. Document elaborat i actualitzat segons el Pla d’Actuació en situacions d’alerta i eventual sequera de la conca de la demarcació hidrogràfica del Xúquer. Aquest document serveix de guia per a garantir el subministrament d’aigua de qualitat a la ciutadania.

Cinc nivells de risc de sequera

El document recull tots els recursos d’Alcoi, el seu cabdal, la demanda d’aigua per part de la ciutat i el més important: uns paràmetres concrets per a diagnosticar les diferents situacions de risc de sequera que pot patir la ciutat. Existeixen cinc nivells definits per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que van des del menor o Molt baix, passant pel baix, mitjà,alt i molt alt.

Aquesta classificació es realitza segons unes fórmules que valoren els diferents nivells de l’aqüífer, el seu valor mitjà en l’històric de 20 anys i el valor màxim i mínim d’extracció del mateix. Mitjançant una fórmula s’obté un valor de referència que marca la situació de sequera de la ciutat. Segons les xifres, Alcoi entra en els paràmetres de normalitat i de risc molt baix de sequera.

Aigua d’emergència

En el seu moment es va crear una xarxa per a aigua procedent de la depuradora d’Els Algars que inicialment es va crear per a donar aigua reciclada als parcs d’Alcoi, però també al projecte de camp de golf de Xirillent. La Generalitat Valenciana mai va acabar el projecte i únicament existeix una conducció d’eixa mena d’aigua que no té els depòsits corresponents ni la infraestructura necessària.

L’ús de l’aigua del terciari demandat per algun grup polític és actualment innecessari. En el pròxim servei d’aigua es contempla una actuació de creació de la xarxa en els diferents parcs i els depòsits per als bombaments. En cas que en algun moment es necessitara el seu ús per arribar a alguna situació objectiva de sequera, es plantejaria fer ús d’aquesta aigua de terciari que no és de consum. Cal destacar que el preu del metre cúbic d’aigua de la depuradora és superior al d’aigua normal, per tant, es veurien incrementades les tarifes de la ciutadania d’acord amb aquest consum.

“Allò important és acordar en què moment o situació de sequera recorrem a l’aigua de depuradora i pera quins usos. I el més important: reconéixer el treball fet en els últims anys a millorar la xarxa per a evitar perdudes i millorar el rendiment de la xarxa”, ha afirmat el Regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez.