Home Alcoi L’aqüífer del Molinar d’Alcoi encara la fase final per a blindar-lo contra...

L’aqüífer del Molinar d’Alcoi encara la fase final per a blindar-lo contra activitats que el puguen contaminar

306
0
SHARE

La ciutat d’Alcoi compta amb diversos aqüífers naturals que nodreixen als seus vora 60.000 habitants d’aigua potable. D’entre ells destaca el del Molinar, que concentra aproximadament un 70% de les reserves hídriques de la ciutat, i compta a més amb una aigua d’excel·lent qualitat. Aquesta reserva, ubicada a la zona de La Canal, ha estat amenaçada durant anys per projectes industrials i urbanístics inclosos en l’ATE Alcoinnova, que finalment va ser tombada per nombrosos estudis tècnics.

Des de llavors, una de les prioritats de la Regidoria de Transició Ecològica -creada en la present legislatura- ha sigut establir la forma de preservar la principal font d’aigua per als habitants de la capital de l’Alcoià. Ara, eixe fi està més a prop que mai després de la realització d’un estudi que fixa la zona a protegir mitjançant una sèrie de restriccions a activitats que podrien acabar contaminant l’aqüífer. Bona part de la zona de La Canal i tot el barranc que acaba en la zona de captació -a la cúpula del Molinar-, estarà, salvo sorpresa, protegida en els propers mesos.

L’estudi obra ja en poder de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que haurà de donar el seu vist i plau i passar-lo a l’Institut Geològic i Miner Espanyol (IGME), que és l’òrgan que tindrà l’última paraula. Es tracta d’una de les propostes que formava part del programa electoral de l’equip de govern per a la present legislatura per a un mecanisme de protecció que inclou vigilància i control per a que no es produisca cap vessament al Molinar.

La protecció del Molinar -que es farà efectiva previsiblement en els propers mesos- impedirà que cap actuació urbanística, industrial o d’altre tipus, pose en risc el principal aqüífer alcoià en el futur.