Home Alcoi Alcoi presenta un projecte per al Desafiament de Ciutats Intel·ligents basat en...

Alcoi presenta un projecte per al Desafiament de Ciutats Intel·ligents basat en talent, sostenibilitat i ecologia

0
SHARE

Aprofitar el talent local per ajudar les empreses a digitalitzar, promoure alternatives de transport fàcil i sostenible fins als polígons o promoure que les zones industrials s’autoabastisquen amb energies renovables. Són algunes de les solucions proposades per l’equip amb el qual Alcoi participa al programa ‘Intelligent Cities Challenge’ de la Comissió Europea i que s’ha presentat hui a L’Ajuntament d’Alcoi. Aquesta iniciativa que implica a més d’un centenar de ciutats de mitjà i gran grandària.

Amb aquest “desafiament intel·ligent”, la Comissió Europea proposa a aquestes localitats recolzar-se en les tecnologies avançades per fer front a les conseqüències de la crisi sanitària i liderar, amb accions concretes, una recuperació intel·ligent i responsable. Aquest programa, de dos anys i mig de durada, presenta diversos grups d’actuació. Alcoi s’ha centrat en concret en la línia ‘economia verda i nou pacte ecològic local’, amb la qual es pretén que les ciutats participants exerceixin un paper tractor en l’enfortiment de la seva economia i en la creació de nous llocs de treball, sense perdre de vista el desenvolupament sostenible i el benestar de la ciutadania.

Durant el procés, els participants reben assessorament personalitzat, amb dos professionals assignades per Brussel·les: un especialitzada en industrialització i una altra a captar finançament. A més, la Comissió Europea els proporciona també una “experta principal de la ciutat”, que en el cas d’Alcoi és Inma Bordera, directora de Projectes i Arquitecta, així com a directora de Projectes de l’Associació Valenciana al Sector de l’Energia (AVAESEN). Bordera ha participat aquest dimarts en la presentació local del programa al costat de l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, qui ha destacat la importància d’el projecte per a la ciutat.

“Enfortir el nostre teixit industrial, millorar la nostra economia i donar suport a empreses i emprenedors locals són prioritats d’aquest govern i passen de forma necessària per la digitalització i la transició ecològica”. Francès ha subratllat que la participació en aquest programa situa a Alcoi en una posició privilegiada per optar a ajudes i subvencions europees i ha recordat, a més, que moltes de les accions proposades per l’equip local estan en sintonia amb les iniciatives del Consistori per convertir la ciutat en una Smart City, així com amb el Pla Director d’Impuls que el municipi ha desenvolupat i que inclou 28 projectes estratègics a desenvolupar entre 2020 i 2023.

Solucions

El grup de treball alcoià està format per tècnics municipals i experts locals i compta amb el suport inestimable d’empreses i institucions que s’han enrolat de forma altruista, participant en diferents sessions en què han aportat la seva visió de la ciutat, els reptes que han superar-se i les necessitats pendents.

Després d’analitzar les mancances, necessitats i reptes d’Alcoi i del seu territori, l’equip de treball està centrat ara en aportar solucions concretes. Un dels aspectes fonamentals és definir un model de formació específica i centrat en actualitzar les competències i habilitats, i que aquestes s’ajustin a les necessitats de les empreses del territori perquè la transformació digital i la transició ecològica siguin un èxit.

En aquest sentit, es proposa aprofitar i impulsar aquest talent format localment perquè siguin aquests futurs i futures professionals que ajudin les empreses locals en el seu procés de digitalització. Una altra proposta és crear una Agència d’Innovació que afavoreixi la recerca aplicada i orientada a resultats, la transferència de coneixement a les empreses del territori, l’assessorament en la recerca d’ajuts i subvencions i la promoció de la col·laboració i les aliances empresarials en projectes innovadors.

Els experts locals plantegen també crear comunitats energètiques en zones industrials, que permeten generar energia de forma compartida a partir de fonts renovables i distribuir-la entre les empreses d’una mateixa àrea, apostant així pel consum sostenible i l’eficiència energètica.

Pel que fa a la mobilitat, estan estudiant les alternatives ecològiques que poden existir per traslladar a la ciutadania i a les plantilles entre les diferents àrees de treball del territori. Moltes de les accions proposades estan en sintonia amb ImpulsAlcoi, el Pla Director d’Impuls Industrial que el municipi ha desenvolupat i que inclou 28 projectes estratègics a desenvolupar entre 2020 i 2023. 

A més, una de les senyes d’identitat de aquesta iniciativa europea és cooperar amb altres ciutats i territoris, extrapolant i compartint iniciatives. En el cas d’Alcoi s’està treballant actualment per aplicar el projecte Smart Social de manera conjunta amb Torrent.