Home Alcoi Alcoi reforça la seua lluita contra la LGTBIFòbia

Alcoi reforça la seua lluita contra la LGTBIFòbia

353
0
SHARE
Imatge: Plaça d'Espanya d'Alcoi en la celebració de "Traguem els colors"

Hui 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra la Lesbofòbia, Homofòbia, Bifòbia i Transfòbia (LGTBIFòbia), com denominem a la discriminació, persecució, exclusió o fustigació basada en l’orientació sexual i la identitat de gènere respectivament, i que va ser reconegut a Espanya pel Govern mitjançant Acord del Consell de Ministres de 26 de juny de 2009.

A més, aquest 17 de Maig, es commemora que fa 32 anys que es va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Organització Mundial de la Salut. Per tant, és un dia per a lluitar i visibilitzar la discriminació que ha patit i continua patint el col·lectiu LGTBI.

Segons el Ministeri de l’Interior, la xifra de delictes d’odi a Espanya en el 2020, que és l’última estadística vigent, va ascendir a 1.401 delictes i infraccions administratives. D’eixos delictes d’odi, els que ataquen l’orientació sexual o la identitat de gènere suposen el 19,8% del total, és més, en el mateix informe destaca que aquest tipus de delictes estan entre els que més augmenten.

“La igualtat formal de les persones LGTBI està garantida pel nostre ordenament jurídic. En el nostre territori especialment per la llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI. No obstant això, les dades demostren que la igualtat real encara podem i devem millorar-la. Així doncs, hem de continuar treballant com a administració local per a garantir-la. Al cap i a la fi, és la nostra labor defensar els drets de les persones LGTBI, perquè suposa defensar els drets humans”, explica la regidora d’Igualtat, Aranza de Gracia.

“L’administració local és fonamental per a combatre la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere atés que és la institució pública que treballen més prop de la ciutadania. Conjuminant forces amb altres institucions com la Generalitat Valenciana, és la nostra labor protegir la ciutadania LGTBI. Des del departament d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi donem el suport a les entitats que treballen per donar visibilitat a aquest col·lectiu i treballem des de l’àmbit de l’educació involucrant als centres educatius” conclou de Gracia.

Des de l’Ajuntament d’Alcoi i en concret des de la regidoria d’Igualtat, s’han dut a terme al llarg d’aquesta legislatura diferents actuacions amb relació a la diversitat afectiva-sexual. Entre les que s’han dut a terme aquest últim exercici destaquen les següents:

  • Adquisició de llibres educatius per a infantil, primària, Secundària i Batxillerat LGTBI.
  • Préstec mensual de les motxilles LGTBI a diferents centres educatius sol·licitants.
  • Creació d’un logo identificatiu LGTBI municipal per a les accions realitzades.
  • Adquisició de tres estands i una carpa LGTBI per a la utilització en dates significatives per part de la Unitat d’Igualtat i els col·lectius locals.
  • Adquisició de ‘merchandising’ amb el logo LGTBI municipal (bosses de tela, bidons, polseres, xapes) i repartiment en els diferents actes LGTBI.
  • Ponència de l’influencer LGTBI, activista amb diversitat funcional, Enrique Bernabeu.
  • 16 de maig. Col·laboració en l’acte “Traguem els colors”, organitzat pel Col·lectiu Ponts d’Igualtat amb els centres educatius de la localitat. Baixada de la bandera i lectura del manifest.
  • 20 de maig. Projecció i col·loqui del documental ‘Lesbofòbia’, a l’IVAM CADA Alcoi
  • Campanya de sensibilització contra les agressions LGTBIfòbiques amb motiu del 17 de maig: Dia contra la LGTBIfòbia.
  • Col·locació de ‘muppies’ municipals i difusió de vídeo i cartelleria per les xarxes socials i mitjans de comunicació.

Pride, mostra ‘La Invertida’ i Dia de l’Orgull

A més, el departament d’Igualtat col·laborarà amb el col·lectiu Ponts d’Igualtat i LGTBI Mariola en l’organització i celebració del Pride Alcoi, proper 21 de maig.

D’altra banda, s’organitzaran diverses activitats junt amb les distintes entitats. Així, amb el col·lectiu LGTBI Mariola en ‘La invertida’, se celebrarà la primera mostra LGTBI de la ciutat d’Alcoi, els dies 3 i 4 juny. I amb el col·lectiu Ponts d’Igualtat es durà a terme l’exposició ‘Drag is Art’, de Markie Brown, que podrà veure’s al hall de l’Ajuntament a partir del dia 15 de juny.

També s’han adquirit i es distribuiran tovallons LGTBI en diferents punts del sector hostaler amb motiu del dia de l’Orgull 28 de Juny. En aquesta jornada, es col·laborarà amb els diferents centres educatius de primària perquè l’alumnat treballe en una manualitat, un ventall LGTBI, que es repartirà en la concentració convocada a la Plaça Espanya, un acte organitzat pel col·lectiu Mariola i en el qual també es col·laborarà des del departament.

Per últim, cal també subratllar les reunions amb els diferents col·lectius i entitats per l’elaboració del diagnòstic del I Pla de Diversitat de la localitat d’Alcoi.