Home Alcoi Alcoi rep una subvenció de 7.535 euros per al Voluntariat Ambiental en...

Alcoi rep una subvenció de 7.535 euros per al Voluntariat Ambiental en Prevenció d’Incendis Forestals

251
0
SHARE

Alcoi ha rebut una subvenció d’un total de 7.535,90 de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per al voluntariat ambiental en prevenció d’incendis forestals.

El voluntariat forestal de l’Ajuntament d’Alcoi es realitza durant 6 setmanes entre el dia 5 de juliol i el 13 d’agost. En cada torn participen 6 persones voluntàries assistides al matí per un educador ambiental per a portar a terme formació en temes de medi ambient i vigilància. Enguany igual que en l’edició 2020, gràcies a la col·laboració d’Aitex (Institut Tecnològic del Tèxtil), s’ha pogut ampliar el voluntariat i les setmanes a un total de 36 voluntaris en 6 torns.

La vigilància es farà per la vesprada entre les 15 i les 20 h, el voluntariat es reparteixen en dues torres de vigilància en Sant Antoni i en les Pedreres. Altres fan ruta mòbil amb bicicleta elèctrica.  Per altra banda des del departament es desplaçaran amb un vehicle 4×4, per donar suport al Voluntariat Ambiental i ruta de vigilància en punts sensibles com el Racó Sant Bona Ventura, Molinar, Polop, entre d’altres.

Els voluntaris estan allotjats de dilluns a divendres a l’Hotel Rural de la Safranera, que s’utilitza de base per a totes les activitats i vigilància. Allí també es durà a terme la formació als matins.

«Recordar que aquest voluntariat ja porta 19 edicions (des del 2002), sent subvencionat per la Generalitat en pràcticament totes les campanyes anteriors, i sempre amb prou demanda per part  part dels voluntaris, que denota una gran sensibilitat de la societat per aquest temes », destaca el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre. «Sabeu que hem apostat des del primer moment per l’Educació Ambiental, la sensibilització i difusió i per tant es important que conscienciem a la ciutadania en temes de prevenció, a banda de les nombroses tasques de manteniment i desbroçament, que es fan al llarg de l’any per evitar els incendis i sobre tot acabar amb la cultura del foc i així aquest   voluntariat una vegada més treballarà per conservar i mantenir el nostre patrimoni natural».

L’objectiu d’aquest voluntariat és la realització de tota una sèrie de tasques encaminades en prevenció d’incendis forestals mitjançant punts fixes i rutes mòbils per cobrir el màxim de superfície vigilada, fent especial incidència als Parcs Naturals presents al terme municipal Parc Natural de la Serra de Mariola i el Parc Natural de la Font Roja, així com el Paratge Natural Municipal Racó de Sant Bonaventura’ i el Paisatge protegit del Serpis.

Aquest voluntariat pretén realitzar activitats que promoguen la integració de les persones amb discapacitat, tasques de vigilància dissuasiva, sensibilització i informació de la població de cara a la prevenció d’incendis forestals, conscienciar i informar els visitants en espais naturals i forestals, mitjançant accions informatives als visitants sobre el del compliment de les distintes normatives aplicables, programes d’educació ambiental i formació amb especial incidència en el coneixement del medi forestal per a les persones voluntàries ambientals.

La vigilància mòbil cobrira les següents zones: Paratge Natural Municipal del Racó de sant Bonaventura- Els Canalons, Via Verda d’Alcoi, entre el barri de Batoi, el Poliesportiu Municipal Francisco-Laporta i la zona de l’Estepar, Àrea recreativa del Preventori, Font de la Salut i Font del Molinar. Aquests punts, junt amb el de la casa forestal de vigilància del cim del menejador, al Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, i la caseta de vigilància del Montcabrer, situada al Parc Natural de la Serra de Mariola, vénen a cobrir un percentatge molt elevat del camp visual del terme municipal.