Home Alcoià ASAJA Alacant alerta la falta d’aliments per als animals a causa de...

ASAJA Alacant alerta la falta d’aliments per als animals a causa de la vaga de transport i denuncia l’augment dels costos generalitzat

301
0
SHARE
Cabres de l'explotació llechera de Monóvar del vicepresident d'ASAJA Alacant.
Cabres de l'explotació llechera de Monóvar del vicepresident d'ASAJA Alacant.

ASAJA Alacant assegura que els ramaders de la província temen quedar-se sense primeres matèries bàsiques per garantir l’alimentació dels animals com a conseqüència de la vaga de transports de mercaderies iniciada aquest dilluns. “Nosaltres no tenim màquines que puguem parar uns dies, passe el que passe els nostres animals han de menjar”, manifesta el vicepresident d’ASAJA Alacant, Juan Luis Gimeno.

Gimeno confessa que aquest revés dur podria agreujar el panorama desolador que travessa la ramaderia aquest últim any, el principal problema del qual és la manca de rendibilitat. “L’encariment generalitzat de subministraments s’ha atenuat arran de la guerra d’Ucraïna, fins al punt que no cobrim ni els costos. Ara mateix l’activitat és pràcticament inviable, tant que els pocs que exportàvem per buscar una pilota d’oxigen per a un sector tan castigat, hem hagut de deixar de fer-ho”, admet.

El insuportable augment de costos

El vicepresident assergura que “fa un parell d’anys un avió per transportar 1.500 cabres valia aproximadament 200.000 euros i ara costa just el doble i que als intermediaris tampoc els surten els comptes”. Sobre la pujada del preu de la llet indica que, entre altres coses, és conseqüència de l’encariment dels farratges, que han experimentat una pujada del 80-100% i assegura que “fa un any, omplir una sitja de 12000 quilos de cereal em costava 3500 euros però ara n’he de desemborsar 6500 i per un camió d’alfals pagava 1100 euros mentre que ara no baixa de 2000”.

Gimeno assegura que les dades més recents que va publicar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el mes de maig passat van donar una radiografia clara de la ramaderia a Alacant: en els darrers deu anys van desaparèixer unes 630 explotacions i 50.000 caps de bestiar. El vicepresident assenyala que és crucial el funcionament correcte de la Llei de la Cadena Alimentària i la penalització immediata dels agents que no la compleixin. “No pot ser que a mi em paguen 45 euros per un cabrit, i després veja una oferta al supermercat per 180 euros, un 400% més”, lamenta.

L’agricultura també es frut de l’especulació

Al mateix problema s’hi enfronta actualment l’agricultura, on fa mesos que l’associació agrària alacantina denuncia els moviments especulatius que està duent a terme la gran distribució per treure’n profit, que infla els preus de fruites i hortalisses que el i el consumidor final ha de pagar a preu d’or, on tot s’ho queden els intermediaris. “No volem ajudes puntuals que suposin un pegat per a un o dos mesos, necessitem garantir la rendibilitat del sector amb una aplicació més equitativa de l’IRPF, que suposaria un alleugeriment real”, finalitza Gimeno.