Home Almudaina Carlos Mazón explica als alcaldes afectats per l’incendi de la Vall d’Ebo...

Carlos Mazón explica als alcaldes afectats per l’incendi de la Vall d’Ebo les primeres mesures que es duran a terme

519
0
SHARE

Mazón: “Hemos puesto en marcha un paquete de ayudas rápido y ágil como administración más próxima que somom a los ayuntamientos”

L’acció es completa amb la posada a la disposició dels consistoris d’un equip tècnic de la institució provincial per a la redacció de projectes i gestió administrativa de tràmits

El President de la Diputació s’enorgulleix de la labor dels bombers del Consorci Provincial per la seua professionalitat i dedicació

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha anunciat aquest matí des de La Vall d’Ebo un paquet extraordinari i urgent de mesures de suport als alcaldes de les poblacions afectades per l’incendi que es va declarar en la zona el passat 13 d’agost. Tres dels principals eixos d’acció que ha avançat el responsable provincial es concreten en un pla de promoció turística per a estimular l’arribada de visitants a la zona; un pla integral de camins i vials per a implementar la connectivitat entre les valls, així com una sèrie d’avantatges fiscals a través de SUMA dirigides a alleujar la càrrega financera dels contribuents de les poblacions damnificades. Aquesta línia d’ajudes es completa amb la posada a la disposició dels consistoris d’un equip tècnic de la Diputació per a la redacció de projectes i la gestió administrativa de tràmits documentals.

Les mesures que ha detallat Mazón als edils abasten, a més, accions de cooperació i assistència a municipis, medi ambient i fons europeus.

Mazón ha indicat que és ara “quan toca començar a parlar de la recuperació, de la revitalització i de la posada en marxa de les accions pertinents. Des de la Diputació hem posat a la disposició dels quinze municipis afectats un paquet d’ajudes ràpid i àgil com a administració més pròxima que som als ajuntaments”.

“La part fiscal és molt important ara mateix, tant per als ciutadans com per als consistoris i per això, des de SUMA hem anunciat ajornaments per al pagament d’impostos i habilitat fraccionaments i pagaments especials per als habitants de les dues comarques”, ha detallat.

En aquest punt, el president ha volgut fer una crida a l’administració autonòmica perquè aqueixos beneficis fiscals s’estenguen també a les competències autonòmiques en el seu tram de l’IRPF i en compensacions als autònoms afectats, com a agricultors o ramaders.

També ha destacat la necessitat de reimpulsar el turisme d’interior, des del Patronat Costa Blanca. “Durant el que queda d’any i per al 2023 posarem a la disposició dels municipis afectats un milió d’euros per a la seua promoció, amb plans concrets dirigits a la captació de visitants, cicloturisme, gastroturisme o turisme ambiental”.

Finalment, Mazón ha incidit en l’aposta per incrementar el percentatge d’ajuda per a les localitats en risc de despoblació, “que són la immensa majoria de les quals s’han vist danyades pel foc”, així com per impulsar un pla integral de restauració de camins i vies provincials que rondarà entre els 700.000 i el milió d’euros extraordinaris.

El president s’ha reunit a l’Ajuntament de La Vall d’Ebo amb una quinzena d’alcaldes de les comarques de la Marina Alta i El Comtat a les quals va aconseguir l’incendi, produït a causa d’un llamp sec i que, després d’arrasar més de 12.000 hectàrees, es va donar per extingit aquest cap de setmana. Mazón els ha detallat algunes de les mesures urgents que ha posat en marxa la institució, en una primera fase, per a minimitzar l’impacte econòmic ocasionat pel foc.

Acompanyat pel diputat d’Emergències, Despoblament i Repte Demogràfic, Javier Sendra, el de Carreteres, Alejandro Morant, el d’Infraestructures, Javier Gutiérrez, així com el de Medi Ambient, Miguel Ángel Sánchez, el diputat Juan Bautista Roselló, i el director del Patronat Provincial de Turisme, José Mancebo, el responsable provincial ha mostrat el compromís de la Diputació amb els consistoris agreujats.

El president s’ha posat a la disposició de la Generalitat Valenciana per a col·laborar en les accions pertinents, “perquè crec que és bo que no treballem per duplicat, sinó des de la suma, coordinant esforços tècnics, administratius i burocràtics amb la finalitat d’agilitar la recuperació. Per això, li demane que compte amb la Diputació i amb els ajuntaments per a poder traslladar aquestes ajudes”.

Finalment, Mazón ha volgut reconéixer el treball i la dedicació dels bombers del Consorci Provincial “que han estat en primera línia i no treballen esperant ni l’aplaudiment ni el reconeixement, perquè són grans professionals, però vull traslladar-los l’agraïment de tots els alcaldes per la seua labor”.

“Em sent molt orgullós d’ells i caldrà fer-los algun homenatge”, ha puntualitzat el president.

Per part seua, l’alcaldessa de La Vall d’Ebo, Leonor Nazaria, ha traslladat als mitjans la seua satisfacció perquè “estem tots units per a poder demanar el que ens fa falta i estem contents perquè hi ha una predisposició molt positiva”. Segons ha assegurat Leonor Nazaria, durant la reunió s’han acordat mesures per a netejar bancals, replantar les zones afectades i incentivar l’economia dels pobles afectats.

A la trobada han assistit els alcaldes de La Vall d’Ebo, Leonor Nazaria, Planes, Javier Sendra, Balones, Juan Tomás Bou, L’Atzúbia, María Oltra, Benimassot, Ismael Molinés, Castell de Castells, Vicente Tomás Estalrich, Fageca, Ismael Vidal, Famorca, Vicente Ruiz, Pego, Enrique Moll, Tollos, Félix Frau, La Vall d’Alcalà, Pablo Martínez, La Vall de Laguar, Juan Carlos Mengual, la Vall de Gallinera, Ignasi Mora, Orba, Ignasi Cervera, i Tormos, Jerónimo Bermúdez.

Accions directes i extraordinàries

Entre les mesures que ja s’han posat a la disposició de les poblacions damnificades destaca la prestació d’assessorament de tràmits documentals a través del Servei d’Assistència a Municipis, que coordina el diputat Javier Gutiérrez. Un equip compost per un arquitecte, un enginyer tècnic industrial i un tècnic de Cooperació s’encarregarà d’ajudar els consistoris a sol·licitar les ajudes que activaran, tant la Diputació com la Generalitat Valenciana i el Govern d’Espanya. Així mateix, es tramitaran directament des d’aquest departament les aportacions pròpies de la institució provincial.

Respecte a l’àmbit turístic, des del Patronat Costa Blanca està previst destinar subvencions nominatives als pobles afectats per a la senyalització i dinamització d’accions promocionals amb una quantia de 30.000 euros per municipi. A més, s’editarà material promocional de la zona i s’organitzaran press trips especialitzats, així com accions d’aventura amb estudiants estrangers de la Universitat d’Alacant i de la Miguel Hernández i reportatges en premsa especialitzada.

En l’apartat viari, la Diputació ha llançat un pla integral de millora de camins municipals per a enllaçar la zona amb dos objectius. El primer que en cas d’emergència la connectivitat entre les diferents valls siga més eficaç i ràpida i, el segon, que aquesta millora dels camins connectats servisca de tallafocs per a previndre futurs incendis. Aquest projecte de camins supramunicipals, tal com ha detallat el diputat de l’àrea, Alejandro Morant, unirà les valls i generarà alternatives de comunicació a la xarxa provincial de carreteres. La inversió per a reparar els camins afectats per l’incendi serà de 600.000 euros, a través d’ajudes nominatives. Així mateix, s’estudiarà i millorarà el traçat de la CV-712 que uneix La Vall d’Ebo amb Pego, així com de la CV-713 de Plans a Tollos, amb el propòsit d’eliminar corbes, optimitzar les cunetes i millorar l’accessibilitat dels pobles de la zona que estan en risc de despoblació.

A nivell mediambiental es treballarà en la recuperació de la coberta vegetal, així com en la prevenció de la pèrdua de sòl i biodiversitat de la zona. Amb tal fi, els tècnics de l’àrea ja estan immersos en l’elaboració d’un informe valoratiu de la situació i danys, pas al qual seguirà la petició d’una Taula de Treball amb la Generalitat, administració competent en sòl forestal, per a executar aquestes accions. En aquesta línia, i per a estimular l’arribada d’ajuda provincial, el diputat Miguel Ángel Sánchez ha assegurat que es convocaran anticipadament la redacció de projectes en les muntanyes de propietat municipal i els d’execució, i s’estimularan els plans de prevenció d’incendis forestals i la redacció de projectes de millora de masses forestals.

A nivell econòmic, a través de Summa Gestió Tributària, la institució provincial ultima la concessió de bestretes extraordinàries als consistoris, així com l’ajornament dels pagaments fraccionats i l’ampliació del període de pagament voluntari als ciutadans per a dotar de liquiditat als ajuntaments i als contribuents.

Totes aquestes mesures, així com unes altres que s’aniran implementant en les pròximes setmanes, s’ha estructurat en coordinació amb els ajuntaments, amb els qui s’ha estat en permanent contacte per a conéixer de primera mà els danys patits i les necessitats més urgents.