Home Castalla Castalla celebra Sant Francesc entre foc i pólvora amb les fogueres en...

Castalla celebra Sant Francesc entre foc i pólvora amb les fogueres en part del seu casc urbà

454
0
SHARE

Cada any quan arriba la festivitat de Sant Francesc de Paula, una part de la ciutat de Castalla s’endinsa en una forma de celebrar que fa segles que es produeix a localitats de la Foia com Onil. Els veïns honoren la figura d’aquest sant eixint al carrer durant tota la jornada en torn a elements de germanor. Ja des de primera hora, més de 15 dels carrers que composen el casc urbà de la localitat centren els actes d’una jornada en la que la música, el foc i la pólvora imperen a la ciutat.

És gràcies a les tradicionals fogueres de Sant Francesc que s’han celebrat aquest passat dissabte 25 a Castalla. Els passacarrers, celebracions religioses i dispar de petards donen pas a l’encesa de les fogueres amb les que els castelluts dels carrers que participen en aquesta tradició celebren l’efemèride. En torn a les brases de les fogueres es torra la carn que els veïns comparteixen, per a posteriorment donar pas a la cordà. Aquest acte implica l’ús de carretilles o ‘coets borratxos’, una tradició mantinguda gràcies a la implicació de la recentment creada Associació de Coeters Castelluts, com abans es va fer a Onil i Ibi.

La diversió forma part ineludible de la festivitat de Sant Francesc a Castalla, dins d’una tradició que ja des de ben joves es tracta d’inculcar a les noves generacions.