Home Castalla Castalla recorre davant Transició Ecològica per a suspendre un projecte de macroplanta...

Castalla recorre davant Transició Ecològica per a suspendre un projecte de macroplanta fotovoltaica al seu terme

398
0
SHARE
Façanes dels dos eficis que composen l'Ajuntament de Castalla.

L’Ajuntament de Castalla ha presentat un recurs d’alçada enfront de l’autorització administrativa prèvia de la planta solar fotovoltaica ‘FV Castalla’. L’actual Alcalde en funcions, Antonio Bernabeu, ha enviat aquest document a la Secretaria d’Estat d’Energia del Ministeri per a la Transició Ecològica, amb l’objectiu de frenar la instal·lació d’aquesta infraestructura en el terme municipal de la ciutat.

El document sol·licita, en primer lloc, revocar i deixar sense efecte la resolució del 26 de maig de 2023, signada pel Director General de Política Energètica i Mines, Manuel García Hernández, per la qual cosa se li atorga l’autorització administrativa prèvia per a la planta solar fotovoltaica ‘FV Castalla’ i la seua infraestructura d’evacuació, a càrrec de l’empresa promotora del projecte.

En segon lloc, el Consistori també ha sol·licitat suspendre de manera cautelar aquesta resolució, almenys fins a finalitzar la Modificació Puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat, que data de l’any 2002. Així, l’Ajuntament demana esperar a la culminació de l’expedient d’aquest tràmit, en el que es troba treballant en l’actualitat, per a adoptar una nova resolució al respecte. No és la primera vegada que l’administració local de la capital de la Foia recorre contra aquest tipus de projectes.

A expenses del nou PGOU

La finalitat d’aquesta iniciativa és determinar les àrees susceptibles d’albergar instal·lacions de grans dimensions per a l’aprofitament de les energies renovables i ordenar l’estructuració del sòl no urbanitzable de la ciutat. L’Ajuntament de Castalla ha basat la seua argumentació en huit punts, que desenvolupa al llarg de vint pàgines, abans d’exposar les seues demandes.

En ells, analitza la incompatibilitat de l’ús del sòl; l’estat de la tramitació del PGOU; els conflictes entre els interessos particulars i públics; la capacitat legal, tècnica i econòmica financera del promotor; l’autonomia local i l’ordenació del territori; el paisatge entès com element fonamental per a garantir la qualitat de vida dels ciutadans; els apunts de la guia del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que analitza l’elaboració d’estudis d’impacte ambiental de projectes de plantes solars fotovoltaiques i la compatibilitat de la posició de l’Ajuntament de Castalla amb l’Agenda 2030.