Home Muro Cau a Muro i Onil la major xarxa de cultiu d’esqueixos de...

Cau a Muro i Onil la major xarxa de cultiu d’esqueixos de marihuana de tota Espanya amb 6 detinguts

1227
0
SHARE

La Guàrdia Civil ha detingut a Onil i Muro d’Alcoi als sis integrants d’una organització criminal que s’havia especialitzat en el cultiu d’esqueixos de plantes de marihuana, que eren venuts a altres organitzacions criminals diferents, les quals utilitzaven aquests esqueixos per produir marihuana a grans plantacions. Aquesta operació ha estat conseqüència d’una altra anterior, que es va saldar amb set detinguts, el passat mes de juny de 2020.

El dimarts 27 d’octubre, l’Àrea d’Investigació de la Guàrdia Civil de Crevillent, amb el suport d’efectius de la Guàrdia Civil d’Onil va aturar, en aquesta localitat, als sis integrants d’un grup criminal dedicat a el cultiu d’esqueixos de marihuana. Els esqueixos, eren després venuts a altres grups que els empraven per iniciar el cultiu de grans plantacions. Aquesta modalitat, permet acurtar els temps de producció i treure un major rendiment a cada planta.

Una de les principals característiques d’aquesta organització, era la minuciosa disciplina seguida en la seva activitat delictiva i l’hermetisme pel que fa a les informacions que poguessin afectar l’èxit de la seva tasca. La seva forma d’actuar consistia a llogar habitatges unifamiliars, en zones poc poblades, mantenint-se així allunyats dels nuclis urbans, comptant amb la tranquil·litat necessària per dur a terme la seva activitat.

Els habitatges eren condicionats per albergar les plantacions dels esqueixos de marihuana. Quan aquests aconseguien la maduresa necessària per desenvolupar una planta, eren transportats i venuts a les altres organitzacions criminals. Gràcies a la investigació, s’ha pogut localitzar els dos habitatges que estaven sent utilitzades actualment per l’organització, totes dues a Onil. En una d’elles, la dedicada a l’cultiu, elaboració i venda dels esqueixos, s’arribava a vendre setmanalment, fins a un total de 20.000 esqueixos, amb un preu per unitat de 2,50 euros. A la segona dels habitatges, era on s’assecava la marihuana, ja obtinguts de les plantes madures, per a la posterior envasat i distribució.

Els domicilis comptaven amb un avançat sistema de vídeo-vigilància i, a més, es contractava a persones que feien la funció de “guardadors”, als que se’ls facilitava, fins i tot, armes de foc, de procedència il·legal. Els guardadors, s’encarregaven tant de la cura de la plantació com de la protecció de l’habitatge en si, de cara a la possible intrusió de persones alienes a l’organització -com “bolcades” de drogues per part d’altres grups criminals, per exemple-.

El considerat com el líder de l’organització criminal era qui s’encarregava personalment de localitzar i llogar els habitatges en què, més tard, s’instal·larien les diferents plantacions. Un cop en funcionament, les visitava freqüentment per a supervisar la producció, anant acompanyat de la seva dona, també detinguda.

Un dels membres, el de més confiança de cap de la xarxa, era l’encarregat, juntament amb la seva dona, de conrear els esqueixos i d’elaborar la marihuana per a la seva distribució. També realitzaven els transports de la mercaderia als compradors i, en ocasions, fins substituïen el líder en les tasques de control i supervisió. La cinquena persona detinguda és una dona que residia a un dels habitatges arrendats per cultivar marihuana, per ser l’encarregada d’aquesta plantació. El sisè i últim detingut s’encarregava de la custòdia de l’altra de les plantacions.

En els dos registres realitzats pels agents han estat intervinguts 16.328 esqueixos, 1.860 plantes de marihuana, 11.000 planters, 9 kgs de cabdells de marihuana, a 4 vehicles -3 d’ells d’alta gamma- i 2000 euros en efectiu. Als sis detinguts, de nacionalitats holandesa i cubana i d’edats compreses entre els 26 i els 51 anys, se’ls imputa els delictes de pertinença a organització criminal, contra la salut pública, blanqueig de capitals i fraud amb el fluid elèctric.

Ja han estat posats a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 dels d’Elx, ingressant dos d’ells a la presó (els considerats líders de la trama) i quedant els quatre restants en llibertat provisional amb càrrecs, amb la prohibició de sortir de país.
L’origen d’aquesta operació, que s’ha dut a terme durant els últims quatre mesos, es deu a una operació anterior, que va culminar el juny de 2020 amb la intervenció de 4.000 plantes i 80 quilos de marihuana, ja envasats i preparats per seva imminent distribució a diferents països europeus i amb la detenció de 7 persones, de nacionalitats lituana, albanesa i polonesa.

Cal destacar que, gràcies a aquesta operació, s’ha aconseguit desarticular el major punt de venda i cultiu d’esqueixos de cànnabis sativa a nivell nacional deixant, al seu torn, sense subministrament a altres organitzacions dedicades a l’cultiu de marihuana i al seu posterior trànsit.