Home Destacats Voluntaris iberuts recapten les antigues pessetes per a convertir-les en euros dedicats...

Voluntaris iberuts recapten les antigues pessetes per a convertir-les en euros dedicats a la solidaritat

527
0
SHARE

Recaptar totes aquelles pessetes que moltes persones encara tenen guardades a les seues llars. És l’objectiu de la campanya que ha activat l’ONG Mans Unides a Ibi, entre altres moltes localitats. Es busca recaptar així fons amb el canvi a euros de les antigues pessetes de 1939 en avant, ja que aquestes deixaran de tenir valor a partir de 2021. L’agrupació iberuda pot elegir destinar-les a acció social dins de la província, on té actives desenes d’accions solidàries.

La solidaritat és una de les senyes d’identitat que conformen la idiosincràsia de bona part de les localitats de la muntanya alacantina. Una sensació que es veu accentuada quan moltes de persones, veïns de la zona, passen per situacions complicades degut a la tessitura que viuen. Ja va ocórrer amb la crisi econòmica del 2008, quan ONG’s i ens benèfics van cobrir les necessitats bàsiques de moltes famílies a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Els retalls en recursos socials van causar llavors que aquests ens hagueren de dur a terme eixa tasca.

Ara, amb la pandèmia de coronavirus i les seues crisis derivades en els àmbits econòmic i social, la història torna a repetir-se. Concretament a Ibi, on l’ONG Mans Unides desenvolupa una campanya per a recollir totes aquelles monedes i bitllets que resten en la localitat en pessetes. Aquesta moneda, que va perdre validesa al 2001, no podrà canviar-se per euros a partir del final de 2020. Abans de que arribe eixe moment, l’ONG busca que els veïns de la vila joguetera donen les seues antigues pessetes per a transformar-les en accions solidàries per als més necessitats.

La delegació iberuda de Mans Unides es suma així a una campanya nacional que, a més, traurà del mercat per a sempre a la pesseta, que deixarà de tenir valor real a partir de l’1 de gener de 2020. Els fons que recapte l’ONG aniran destinats a atendre projectes de desenvolupament o ajuda, bé executats a nivell de la delegació provincial o bé a nivell internacional. Hagut compte de la situació actual i de que Mans Unides té actius desenes de projectes a Alacant, és probable que les pessetes canviades a euros dels iberuts redunden en millors condicions per a atendre a les víctimes de les crisis adreçades al coronavirus.

L’ONG crida a tot el poble d’Ibi a mirar en els seus calaixos en busca de monedes i bitllets de pesseta que deixaran de tenir valor en dos mesos per a destinar-los a accions solidàries.