Inici Alcoià CC.OO. denuncia l’explotació en les pràctiques dels joves en empreses de l’Alcoià,...

CC.OO. denuncia l’explotació en les pràctiques dels joves en empreses de l’Alcoià, El Comtat i la Foia

528
0
COMPARTIR

La precarietat és un dels indicadors del món laboral, i es veu més accentuada en el cas dels joves que duen a terme pràctiques arrel de la seua formació. Un fet que ha detectat el sindicat CC.OO., que ha denunciat l’explotació a la que són sotmesos els joves en pràctiques, tant en empreses privades com en l’administració. Per a lluitar contra ella, han convocat una jornada amb les delegats de les comarques centrals, que seran els que informen als joves de la possibilitats per a aturar aquests abusos.

Les pràctiques laborals són un dels elements que apropen als estudiants cap a la realitat del mercat de treball que es trobaran una vegada acaben la seua formació. Independentment del nivell formatiu que estudien els alumnes, les pràctiques permeten assolir conceptes més lligats al treball diari que la teoria de les aules. No obstant, per a les empreses, les pràctiques suposen l’oportunitat de tindre més mà d’obra qualificada mitjançant la seua tutorització per part dels operaris experts. Però aquestes pràctiques acaben derivant, en massa ocasions, en explotació dels joves becaris.

Es tracta d’una realitat que ha constat el sindicat CC.OO., que ha denunciat aquesta realitat que es dona a moltes empreses, i també en la pròpia administració. Existeixen dos tipus de pràctiques: les laborals i les no laborals; i en totes dos ha detectat el sindicat explotació cap als joves. A ells se’ls demana titulació o idiomes, entre altres requisits, però no reben una remuneració adequada a pesar de que, en moltes ocasions, són laboralment autònoms i no són tutoritzats. El sindicat crida a la lluita contra aquesta realitat.

Aquest dijous, CC.OO. ha reunit a Alcoi als delegats sindicals de les comarques centrals valencianes en una jornada formativa amb la que traslladar-los els mètodes de defensa en cas de que detecten a les seues empreses explotacions cap a estudiants en pràctiques. Existeix jurisprudència en aquest sentit, pel que els joves en pràctiques poden aconseguir que es faça justícia en cas de que estiguin sent explotats pel fet d’estar en pràctiques. Per al sindicat, els seus delegats han de ser els canalitzadors a l’hora de lluitar contra la precarietat en les pràctiques dels joves.

La jornada s’ha dut a terme a l’institut de Batoi, una de les referències de la FP a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, i que nodreix de mà d’obra a diversos sectors productius de la zona.