Home Cocentaina Cocentaina aprova el nou plec de la brossa, que auditarà el servei...

Cocentaina aprova el nou plec de la brossa, que auditarà el servei i inclou millores mediambientals

0
SHARE

Cocentaina aspira a renovar la contracta de la recollida de la brossa, la que més despesa municipal exigeix, en menys de 2 anys. Ho farà en torn a un nou plec de condicions que ha sigut aprovat per majoria aclaparadora, i que suposa importants canvis respecte a l’actual, que ha suscitat crítiques a la població. Així, estableix el control del servei, un sistema de recollida mixt i mesures que garantisquen la sostenibilitat del servei.

El servei de recollida de residus sòlids urbans (RSU) suposa -en la major part dels municipis- la despesa més gran que es du a terme des de cada ajuntament. Les empreses que opten a aquestes contractes s’embutxaquen milions d’euros cada any a condició de recollir la brossa d’una determinada població dins d’un compromís que sol durar diversos anys. En el cas de Cocentaina, aquest servei porta 16 anys sent prestat per la mateixa empresa amb contractes prorrogats. La concessionària actual, a més, no ha prestat tots els serveis inclosos en l’anterior plec i ha generat importants queixes a la capital del Comtat.

La situació no és nova, pel que des de l’Ajuntament de Cocentaina porten des del 2018, amb l’anterior equip de govern, treballant per a enllestir un nou plec. El document, que ha sigut confeccionat amb aportacions de tots els grups polítics contestans des de llavors, ha sigut aprovat en el darrer plenari celebrat a Cocentaina. El nou plec ha sigut aprovat amb 15 vots a favor i un en contra i suposa un exemple de consens en un tema capital per a les arques de la vila comtal. La situació crida més l’atenció degut a que govern i oposició porten anys xocant en aquest tema que s’ha solventat per acord majoritari.

Les condicions que estableix el nou plec, que tardarà en licitar-se en torn a 2 anys, suposen substancials variacions respecte a l’actual. La primera és que inclou la figura d’un tècnic encarregat d’auditar els treballs de la nova concessionària. Una figura requerida després dels incompliments del servei detectats a la capital del Comtat durant els darrers anys per part de la concessionària. Així mateix, estableix una duració del contracte de 5 anys per a adaptar-lo a les necessitats de la població més regularment. I també para atenció a les condicions de sostenibilitat en el tractament de residus que estableixen les normatives comunitàries en aquest sentit.

El model de recollida que es busca amb el nou plec de condicions és mixt al haver tingut en compte les aportacions de les diferents forces polítiques contestanes. Un fet que ha permès aprovar un document que suposava un dels cavalls de batalla entre govern i oposició contestanes durant els darrers anys.