Home Cocentaina Cocentaina aprova en plenari instar a la Generalitat a declarar el 2024...

Cocentaina aprova en plenari instar a la Generalitat a declarar el 2024 com l’Any Vicent Andrés Estellés

223
0
SHARE
Berta Iñíguez, Regidora de Promoció Lingüística de l'Ajuntament de Cocentaina.

El passat dijous 18 de gener, durant el Ple Ordinari Municipal, Compromís i PSPV-PSOE van presentar una moció conjunta per tal d’instar el Govern de la Generalitat, conformat per Vox i PP, a declarar el 2024 com a Any Estellés, ja que enguany es commemora el centenari del naixement d’un dels poetes valencians més importants i representatius de les lletres catalanes del segle XX: Vicent Andrés Estellés.

Berta Iñíguez, Regidora de Promoció Lingüística, va ser l’encarregada de llegir la moció, en la qual es reivindicava la figura d’Estellés, a més de fer un breu repàs de la seua vida i obra, que inclou el ‘Llibre de meravelles’ o el ‘Mural del País Valencià’. Una trajectòria que li va valdre el Premi Ausiàs March, el de la Crítica Serra d’Or, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, la Creu de Sant Jordi, el Premi de les Lletres Valencianes o la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts.

A més, va ser elegit Valencià de l’Any el 1975 i, actualment, les seues poesies continuen acumulant edicions i milers de lectors; així com traduccions a diversos idiomes com el japonés, el turc o el neerlandés; i adaptacions musicals, audiovisuals o teatrals.

Moció aprovada per l’equip de Govern

Després de la lectura de la moció, el PSPV-PSOE i Compromís votaren a favor de la mateixa, el PP es va abstenir sense fer ús de la paraula per a explicar aquesta decisió; i Vox va votar en contra adduint que no poden donar suport a un escriptor “catalanista” que, a més, defenia la unitat de la llengua catalana.

En paraules de Berta Iñíguez, Regidora de Promoció Lingüística, “el vot del PP i Vox no em sorprén, ja que la Generalitat va anunciar als pressupostos que l’Espai Fuster de Sueca o la Càtedra Vicent Andrés Estellés, entre d’altres, tindrien zero euros de subvenció pública. Això sí, per a la Fundación Toro de Lidia, amb seu a Madrid, sí que hi ha 300.000 euros. Ací és on es veuen les prioritats del Govern de la Generalitat: o enriquir la cultura valenciana o subvencionar l’assassinat i tortura dels bous. No obstant això, la moció es va aprovar amb els 10 vots a favor de l’equip de govern; i això significa que el poble de Cocentaina aposta per la cultura valenciana i per tota la riquesa i sensibilitat poètica que ens ha regalat Estellés, el poeta que va esdevindre la veu d’un poble”.