Home Cocentaina Cocentaina aprova provisionalment el Pla Especial per a protegir l’entorn de l’antiga...

Cocentaina aprova provisionalment el Pla Especial per a protegir l’entorn de l’antiga muralla de la localitat

0
SHARE
Antiga muralla, al Casc Antic de Cocentaina. Foto de Sergi V. Oliver.

Al plenari extraordinari celebrat el passat 14 d’abril a l’Ajuntament de Cocentaina es va aprovar provisionalment el Pla Especial de Protecció de l’entorn de la Muralla i el Pla Director. Aquest document urbanístic no va ser aprovat per unanimitat per què el grup Col·lectiu-Compromís va votar en contra.

Les raons exposades pel representant d’aquest grup a la Comissió Informativa de Desenvolupament van ser: no estar conforme amb els terminis que proposa el Pla Director per tal de dur a terme les diferents actuacions proposades; s’hauria d’incloure l’obligatorietat d’expropiar, per part de l’Ajuntament, totes aquelles vivendes adossades a muralla; no haver vist el document amb suficient antelació, reiterant que sols han tingut accés al mateix des del dia 11 d’abril del 2023.

Arguments rebatuts

El primer motiu de disconformitat del grup Col·lectiu-Compromís -segons l’equip de Govern- fa referència al Pla Director, que és un document que marca les actuacions que cal dur a terme per tal de protegir el patrimoni municipal, en aquest cas la muralla i les seues torres, i dóna unes prioritats a cadascuna d’aquestes intervencions, seguint criteris tècnics.

Aquest full de ruta orienta en quins terminis caldria fer les diferents actuacions proposades: curt, mig i llarg termini, però no té caràcter obligatori. De fet la primera actuació proposada al Pla Director, amb un termini de 10 anys, que és la recuperació del tram de la muralla i la torre dels carrers Pintor Borràs i Rector Montagut, ja està redactat el projecte de rehabilitació i reurbanització de la zona i es licitarà en, per tal de poder-la dur a terme.

El segon motiu de disconformitat vulnera el dret de propietat a l’exigir que els propietaris de vivendes adossades a la muralla no puguen decidir si volen rehabilitar les seues cases. El Pla Especial de la Muralla facilitarà sobre manera les rehabilitacions d’aquells edificis que queden emmarcats en aquesta zona, possibilitant que la regeneració de la mateixa siga menys enrevessada, ja que no dependrà de les autoritzacions de Conselleria.

Proposta inicial aprovada per unanimitat al 2020

Per últim, es pot constatar que tots els regidors de la Corporació Municipal tenen accés a tota la documentació des del dia 9 de desembre de 2020, data en què es va celebrar la Comissió Informativa de Desenvolupament per tal d’aprovar inicialment el Pla Especial, sotmetre’l a informació pública i fer les consultes pertinents en les diferents Administracions Públiques afectades. Al Plenari de dia 17 de desembre de 2020, consta en acta, que aquesta proposta va ser aprovada per unanimitat.

La Regidora d’Urbanisme contestana, Eugenia Miguel, ha lamentat la postura del Col·lectiu-Compromís: “l’aprovació del Pla Especial de l’Entorn de la Muralla és indispensable per facilitar la regeneració de part del nucli històric de Cocentaina. Marca les línies a seguir per recuperar el patrimoni històric, eliminar paperassa a l’hora de fer rehabilitacions i tramitar subvencions, tant per l’administració com per els propietaris de vivendes. Per tant no s’entén quin és realment ara el motiu pel qual el grup Col·lectiu-Compromís no recolza aquest Pla, serà per la proximitat de les eleccions?”.