Home Cocentaina Cocentaina s’agermana amb la localitat italiana de Piano Vetrale-Orria, lloc de naixement...

Cocentaina s’agermana amb la localitat italiana de Piano Vetrale-Orria, lloc de naixement del pintor Paolo De Matteis

382
0
SHARE

El passat mes de febrer, el president de l’Associació ‘Pro Loco Paolo De Matteis’ a Piano Vetrale-Orria (Salerno, Itàlia) es va traslladar a la capital del Comtat per a conèixer de primera mà la col·lecció de 10 quadres de l’artista barroc del segle XVII, Paolo De Matteis, que es conserven al monestir de la Verge del Miracle. A partir d’aquesta visita, s’iniciaren una sèrie de converses per a tractar de buscar un lligam entre Cocentaina i Piano Vetrale-Orria, lloc de naixement de l’artista, on desenvolupar diferents activitats que faciliten i potencien el coneixement del renomenat artista italià. La seua obra es troba actualment dispersa a les principals pinacoteques del món, com ara Roma, Nàpols, el Prado a Madrid o El Louvre a París, sent la col·lecció de Cocentaina l’única que es conserva in situ.

Totes aquestes visites i converses van culminar el passat 17 de desembre, quan el Ple de l’Ajuntament de Cocentaina va aprovar, per unanimitat, la proposta de la Regidoria de Cultura de declarar formalment l’agermanament entre el municipi de Piano Vetrale-Orria, a Itàlia, i la localitat de Cocentaina, a Espanya.

El mateix regidor, Ivan Jover, explicava que “actualment, el Pacte d’Agermanament entre ciutats, entre municipis, constitueix un testimoni formal de reciprocitat de relacions privilegiades, com una opció de solidaritat. En el cas de Piano Vetrale-Orria i Cocentaina, l’agermanament sembla natural en virtut de la figura de Paolo De Matteis, ja que contribuirà, sense dubte, no sols a intensificar les relacions culturals entre les dues localitats, sinó que garantirà, entre altres coses, un impuls institucional addicional per a l’estudi i la difusió del treball de Paolo De Matteis”.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Cocentaina, la Pia Unió Verge del Miracle i la Universitat d’Alacant, amb el suport de l’Institut Valencià de Restauració, han proposat una sèrie d’activitats que es desenvoluparan en 2021, com és la realització d’un Congrés Internacional del Barroc, la digitalització de la col·lecció de Paolo a Cocentaina o diferents xarrades al voltant de la seua obra. D’altra banda, a Piano Vetrale-Orria també s’han confeccionat tota una sèrie de propostes que van des de tallers fins a exposicions i conferències.