Home Alcoi Cultura dona llum verda al procés per a declarar BIC Immaterial els...

Cultura dona llum verda al procés per a declarar BIC Immaterial els Moros i Cristians d’Alcoi

0
SHARE

Els Moros i Cristians d’Alcoi han donat el pas definitiu per a ser declarats com a Bé d’Interès Cultural Immaterial, un dels objectius fixats tant per l’Associació Sant Jordi com pel propi Ajuntament de la ciutat. Així ho ha aprovat la Conselleria de Cultura a tenor dels múltiples elements que fan especial la festa gran d’Alcoi. Tot i això, aquesta figura de protecció beneficiarà a la resta de localitats que celebren aquest tipus de festejos, moltes d’elles ubicades a la muntanya alacantina.

El gran objectiu que tant l’Associació Sant Jordi com l’Ajuntament d’Alcoi es van marcar ja en anteriors exercicis per a posar més en valor si cal els Moros i Cristians de la ciutat dels ponts està des d’aquest mateix divendres més a prop d’aconseguir-se. Els valors de la principal festa alcoiana, la més reconeguda del seu tipus arreu del món, són factors suficients, consideren des de tots dos ens, per a que la Trilogia Festera d’Alcoi i els actes que la composen aconseguisquen un dels majors reconeixement culturals possibles.

El procés per a aconseguir la declaració de la festa de Moros i Cristians d’Alcoi com a BIC Immaterial ha donat el darrer pas abans de la seua consecució gràcies a que la Conselleria de Cultura ha aprovat incoar l’expedient remès des de la ciutat dels ponts ja l’any passat. Es tracta del primer pas per a que la declaració siga oficial, reconeixent la Festa alcoiana com a representativa de la cultura, tradicions i Història de tota la zona llevantina. Aconseguir la declaració per a tota la festa en conjunt suposarà, previsiblement, protegir-la com mai abans ha estat.

El procés s’ha encetat just a temps per a que, si tot va bé, els Moros i Cristians d’Alcoi comptem amb la qualificació de BIC abans dels propers festejos de 2019. Són 6 mesos els que tarda l’expedient en arribar a aquest punt, dins d’una declaració que suposaria també un fet positiu per a la resta de festes d’aquest tipus, moltes de les quals es celebren a la resta de les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. En l’arrel de l’aprovació per a incoar l’expedient del BIC per a les Festes d’Alcoi es reconeixen els principals elements que les composen, així com el saber fer de l’organització a cada nova edició.

Els Moros i Cristians d’Alcoi enceten així el camí que els portarà, salvo catàstrofe, a ser la primera festa d’aquest tipus que és declarada BIC a tot el món.