Home Alcoi Del pont Fernando Reig d’Alcoi al Morandi de Gènova: dos exemples d’un...

Del pont Fernando Reig d’Alcoi al Morandi de Gènova: dos exemples d’un mateix problema

0
SHARE

La fallida del pont Morandi a la ciutat italiana de Gènova a conseqüència dels danys que patia la seua estructura ha causat una gran commoció a tot el món. Pel moment son vora 40 les víctimes que s’ha cobrat la caiguda de part de la plataforma d’aquest viaducte situat a una de les ciutats més grans del nord d’Itàlia. Però aquesta sensació és coneguda a la ciutat d’Alcoi, que també compta amb diversos ponts, entre ells un construit de forma similar al Morandi: el pont Fernando Reig.

Fa camí de dos anys, durant uns treballs de rehabilitació a nivell estètic, els operaris van detectar moviments estranys en la infraestructura alcoiana que van obligar a tancar-la per a diagnosticar el seu estat. Després de 18 mesos de treballs i prop de 10 milions d’euros invertits en substituir els tirants del Fernando Reig, la infraestructura està de nou obert i amb garanties, però els resultats de l’estudi del seu estat foren preocupants després de 3 dècades en peu.

Ara, el col·lapse del pont Morandi a Gènova -amb vora mig segle d’història- ha deixat a tota Europa una sensació de que és necessari revisar aquest tipus d’infraestructures, especialment aquelles que, com el Morandi o el propi Fernando Reig alcoià, estan construïdes amb formigó armat i acer. La corrossió, com s’ha fet palès al pont alcoià, fa mella en aquests materials amb el pas del temps. Una realitat que ha destapat la prepocupació per l’estat d’aquest tipus de ponts que, com el en cas del Fernando Reig, deuran ser revisats per a impedir que es repetisquen tragèdies com la registrada el dimarts a Gènova.

Mentre, la ciutat d’Alcoi té el pensament latent de què haguera passat si els tècnics del Fernando Reig no arriben a sentir com es menejava la infraestructura i a demanar que es comprovara el seu estat. Un fet que fa a la ciutat dels ponts estar, si cal, més a prop de les víctimes del Morandi.