Inici Castalla Demanen multiplicar accions per a impedir que la contaminació degrade més el...

Demanen multiplicar accions per a impedir que la contaminació degrade més el Riu Verd a Castalla

519
0
COMPARTIR

El Col·lectiu Riu Verd de Castalla ha detectat grans dosis de contaminació al llit d’aquest corrent, el major de la sub comarca de la Foia de Castalla. La proximitat dels punts de recollida de brossa fa que part d’ella acabe arrossegada per la pluja o pel vent cap a riu, perjudicant un paratge d’elevat valor natural. La plataforma demana a l’Ajuntament de Castalla accions per a aturar aquesta situació. Entre elles, canviar la ubicació dels contenidors i dur a terme una neteja a fons de les deixalles acumulades en el riu.

Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla són el bressol industrial de la Comunitat Valenciana. La seua orografia i l’existència de corrents d’aigua a bona part de les localitats va fomentar que les primeres indústries funcionaren utilitzant-la com a força motriu. Llavors, els rius de les comarques, amb poc cabdal i llargària, eren fonamentals per a la vida a l’interior alacantí. Però, vora 2 segles després, les corrents que travessen les localitats de la muntanya alacantina pareixen haver sigut abandonades a la seua sort per persones i administracions.

És el cas del Riu Verd, que naix al terme municipal d’Onil, recull les aigües depurades d’aquesta població i Castalla i recorre el trajecte fins alimentar el Pantà de Tibi, el més antic d’Europa en ús. Però eixes aigües estan llarg de ser aigües netes i que garantisquen la preservació de la biodiversitat i el paisatge en la seua ribera. Durant dècades, La Foia ha abocat residus al Riu Verd, que es sumen a la manca de mesures que dificulten la seua conservació. És la denúncia que ha fet el Col·lectiu Riu Verd de Castalla. L’ens ha dut a terme rutes per a divulgar a la societat un paratge que té un elevat i desconegut encant. Enormes xops i olms, amples canyars i verdes praderes caracteritzen un paisatge que aquesta plataforma s’ha proposat defensar i valoritzar.

El primer pas és tallar en sec l’elevada contaminació que pateix el paratge. En l’entorn del llit del riu existeixen punts de recollida de residus no massa ben pensats per a retenir els residus. Això fa que, amb cada ploguda o jornada de vent, diferents deixalles vagen a parar al llit del riu. De fet, durant la darrera ruta organitzada pel col·lectiu s’ha detectat gran quantitat de brossa en el seu entorn. Acabar amb ella és el primer pas per a recuperar i posar en valor una zona d’elevat valor natural.

A pesar de l’elevat índex d’elements contaminants, el paratge del Riu Verd continua registrant espècies autòctones de la zona, algunes inclús comestibles. Per a poder conservar-ho, l’ens exigeix a l’Ajuntament de Castalla -terme per on travessa majorment el riu- mesures per aturar la seua contaminació. Entre elles es troba el trasllat dels abocadors a altres localitzacions allunyades del riu o una recollida de residus en el propi llit fluvial. L’objectiu és no perdre aquest paratge, únic a la Foia de Castalla, a causa de la contaminació humana.