Home Castalla ‘Després de maig’, de Jovi Lozano-Seser, guanya el Premi Enric Valor de...

‘Després de maig’, de Jovi Lozano-Seser, guanya el Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià

733
0
SHARE
L'autor de la novel·la guardonada amb el Premi Entioc Valor que s'entregarà a Castalla, Jovi Lozano-Sesler.

L’obra ‘Després de maig’ de Jovi Lozano-Seser ha resultat guanyadora de la XXVII Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià que convoca la Diputació d’Alacant, un guardó que està dotat amb 20.000 euros. La Vicepresidenta primera i Diputada de Cultura, Julia Parra, ha felicitat l’autor i ha destacat que enguany el jurat ha seleccionat un escriptor i periodista alacantí, natural d’Ondara, amb una dilatada trajectòria literària. La titular de Cultura ha assenyalat a més “el llarg recorregut i prestigi del certamen, que arriba a la vint-i-setena edició com un dels reconeixements als autors valencians amb més projecció de la Comunitat Valenciana”.

El premi convocat per la institució provincial reconeix el treball emprès per Enric Valor i Vives per a la normalització de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana des de les vessants d’autor i investigador. Aquesta disciplina el va fer mereixedor de reconeixements rellevants com el de les Lletres Valencianes atorgat per l’Ajuntament de València, el Premi Sanchís Guarner, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya o la Medalla d’Or de la Província d’Alacant, concedida a títol pòstum per la Diputació d’Alacant.

El jurat d’aquesta edició ha estat presidit per Julia Parra i ha comptat com a vocals amb la diputada provincial Mª Teresa García, Rafael Poveda, escriptor i enòleg; Isabel Marcillas i María Ángeles Francés, doctores en Filologia Catalana; Vicent Ferrán García Perales, professor adjunt de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Carol Borrás, llicenciada en Comunicació Audiovisual; i Carlos Ferrer, llicenciat en Filologia.

La protagonista de l’obra premiada és una infermera que es refugia al seu poble natal després de perdre el seu marit a causa de la Covid19. En paraules del mateix autor, “més que una novel·la, el meu treball és una crònica espiritual de la pandèmia en clau de testimoniatge vital i de superació. També és un homenatge a la singularitat dels nostres pobles i al paper protagonista de les dones a la tradició oral mediterrània”.

Biografia de l’autor

Nascut a Ondara el 1979, Lozano-Seser és periodista, escriptor i comunicador. Encara que va debutar en el panorama literari amb els volums de contes ‘Sis contes i una novel·la incerta’ i ‘Efectes Secundaris’, ha cultivat igualment la novel·la -Una història de ficció, Tabarca-, així com l’experimentació de gèneres a ‘Últimes existències’, treball distingit amb el Premi Ciutat de València 2011.

L’exploració dels llenguatges creatius li ha conduït també fins al teatre com a dramaturg -‘F, El llibre de les cares’, Premi Evarist Garcia 2017-; a la investigació i l’assaig -‘D’Ondara a Broadway: L’excepcionalitat de Trini Reyes’- i fins i tot a adaptacions al cinema, amb la cinta Chanel núm. 5 del seu conte ‘Rossa’.

‘El traductor’ -Premi Vila de Lloseta 2015-, va ser la seva segona novel·la i ‘Pedres que han de ser remogudes’ -Premi Alfons el Magnànim 2019- la seva primera incursió a la narrativa negra. A la vessant professional, l’ondarenc ha compaginat la gestió cultural i la col·laboració amb els mitjans de comunicació com a articulista i locutor, i ha estat tècnic i gerent de la MACMA (Mancomunitat Cultural de la Marina Alta) entre el 2008 i el 2022.