Home Castalla Detingut a Ibi un presumpte estafador per suplantar la identitat d’una empresa...

Detingut a Ibi un presumpte estafador per suplantar la identitat d’una empresa joguetera de Castalla

0
SHARE

La Guàrdia Civil d’Alacant, amb motiu de l’operació Evenca, ha detingut un home espanyol de 52 anys a qui se li imputa un presumpte delicte d’estafa agreujada. Mitjançant la tècnica d’email spoofing, el detingut enviava missatges de correu electrònic que prèviament havia modificat, resultant l’adreça pràcticament idèntica a la del suposat emissor.

En aquests correus, prevalent-se de la relació comercial que existia entre les dues mercantils, va emetre factures falses superiors a 140.000 euros. L’Equip de Recerca de la Guàrdia Civil d’Ibi va iniciar les seves investigacions el maig del 2021 quan, mitjançant denúncia interposada per una empresa de botiga de joguines amb seu a Castalla, es va tenir coneixement que presumptament s’havia comès una estafa a un client seu d’Holanda que ascendia a 140.946 euros, després d’haver suplantat les dues identitats per correu electrònic.

El suposat autor, que no tenia antecedents per fets similars ni relació laboral o comercial prèvia amb cap de les societats perjudicades, va modificar el domini dels correus electrònics de totes dues. Mitjançant tècniques d’enginyeria social i després d’aconseguir les dades pertinents de l’empresa de Castalla, que presumptament emetia les factures, les va enviar a l’empresa holandesa víctima del frau.

A causa dels seus vincles comercials, les empreses van seguir en contacte i gràcies a això, finalment van ser conscients del que va passar. Cap d’elles s’havia adonat fins al moment de la falsificació de correus, comandes i pagament de factures, per la qual cosa l’empresa de Castalla va decidir posar-ho en coneixement de la Guàrdia Civil perquè s’investigara on havia anat destinats els diners.

El moviment del capital defraudat a través de comptes corrents creats pel presumpte autor dels fets va dificultar la traçabilitat dels diners i l’actuació dels agents que, després d’una llarga investigació, van poder localitzar i aturar-lo, un espanyol establert a Catarroja (València).

L’Operació Evenca va culminar el 7 d’abril amb una detenció a la localitat d’Ibi. L’home, que es va presentar voluntàriament a dependències policials, va manifestar que s’havia gastat la totalitat de l’estafat en diversos pagaments personals i professionals. Per aquest motiu, els diners no han estat retornats fins ara a l’empresa holandesa víctima de frau.

El detingut, al qual se li imputa un delicte d’estafa agreujada, va ser posat a disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 d’Ibi, que va decretar la llibertat amb càrrecs.

Què és el spoofing?

És una tècnica maliciosa de suplantació d’identitat, ja siga d’una entitat, una persona o una pàgina web amb el propòsit dobtenir informació privada. El més corrent és la suplantació d’una adreça de correu electrònic, d’una empresa o d’una persona física i sol·licitar informació rellevant. En els atacs mitjançant spoofing, el més habitual és falsificar les encapçalades del correu o el domini dels correus reals perquè, en ser quasi imperceptible, els usuaris no siguin conscients de l’engany.