Home Castalla Detinguts els membres d’un grup delictiu acusat de robatoris a Cocentaina, Ibi,...

Detinguts els membres d’un grup delictiu acusat de robatoris a Cocentaina, Ibi, Castalla i Onil

951
0
SHARE
Un vehicle de la Guàrdia Civil, en una imatge d'arxiu.

Efectius de l’Equip Territorial de Policia Judicial d’Albacete, en el marc de l’operació UNIATA, han detingut cinc persones, d’entre 20 i 30 anys, de nacionalitats espanyola i equatoriana, com a presumptes autores de nombrosos delictes de robatori amb força en les coses, principalment en llocs de culte, farmàcies, estacions de servei i altres establiments públics, a més d’un altre de pertinença a grup criminal.

Els detinguts ja comptaven amb antecedents recents per fets de característiques similars als investigats en aquesta operació. Investigacions Les investigacions es van iniciar el passat mes de febrer, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de la comissió de diversos robatoris a la serra d’Alcaraz, tots comesos en establiments públics, entre ells, esglésies, farmàcies, gasolineres, bars i fins i tot en un ajuntament.

Després de l’anàlisi detallada d’aquests il·lícits penals, a través de les inspeccions oculars i altres tipus de gestions, els guàrdies civils encarregats de les investigacions van poder observar un idèntic modus operandi, coincidint diversos indicis que feia pensar que es tractava dels mateixos autors, especialitzats, principalment, en el robatori d’esglésies i farmàcies.

En els robatoris als llocs de culte, els detinguts sostreien les joies que portaven les imatges religioses, així com els diners existents als almoiners. A les farmàcies, que prèviament violentaven, s’apoderaven dels diners existents a les caixes registradores.

Durant els mesos que ha durat la investigació, la Benemèrita ha aconseguit identificar totes les persones que formaven part del grup criminal desmantellat, assentades a la província de Múrcia, des d’on es desplaçaven a les províncies limítrofes com la d’Albacete, Granada o Alacant i fins i tot a la murciana, on cometien els robatoris ara aclarits.Les poblacions afectades a la muntanya alacantina són Cocentaina, Ibi, Castalla i Onil.

Primeres detencions

El grup criminal tenia una gran mobilitat geogràfica, no dubtant a recórrer centenars de quilòmetres en una sola nit com es va poder comprovar amb la detenció de quatre dels seus cinc integrants a Múrcia, quan aquests tornaven de la província de Granada, on a diferents poblacions granadines van cometre el robatori en una església, un altre intentat en un altre temple, un tercer en una farmàcia i el robatori d’un vehicle.

En el moment de fer aquestes detencions se’ls van intervenir joies, diners en efectiu, telèfons mòbils, a més del vehicle en què viatjaven, que va resultar intervingut.

Modus operandi

Els detinguts s’havien especialitzat en els robatoris a esglésies i farmàcies, estudiades prèviament, on després de fracturar els panys de les portes principals dels immobles, hi accedien. Sostraien en pocs minuts totes les joies i diners possibles, localitzades a les imatges religioses, almoiners i caixes registradores.

El grup delictiu desmantellat, que actuava de forma molt activa, utilitzava per als seus moviments vehicles que sostreien prèviament a les proximitats dels llocs on actuaven, on ho feien vestits amb roba esportiva i amb gorres al cap que ocultaven el seu rostre, evitant-ne la ràpida identificació.

Grup delictiu desarticulat

Els integrants del grup delictiu eren perfectament coneixedors de les zones on actuaven i, mentre els tres principals membres planificaven i executaven directament els robatoris, comesos generalment en horari nocturn, seleccionant prèviament els objectius, la resta feia tasques menors, com les de vigilància i protecció, extremant les mesures de seguretat per tal de no ser descoberts.