Home Alcoià Diputació ajorna la presentació d’esmenes a la Llei i sol·licita formar part...

Diputació ajorna la presentació d’esmenes a la Llei i sol·licita formar part del Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat

372
0
SHARE

A l’any 2017, la Generalitat Valenciana llançava una proposta amb la qual aportar fons a cada ajuntament valencià. Es creava llavors el conegut com a Fons de Cooperació Municipal, un òrgan al que tant la Generalitat com les 3 diputacions provincials aportarien diners per a augmentar la capacitat econòmica dels consistoris de la regió. Toto en temps en els que destinar el romanent positiu de tresoreria per part de les administracions locals estava prohibit per coneguda com Llei Montoro.

A hores d’ara, la situació de crisi econòmica derivada de la pandèmia i les necessitats d’ajudes per part dels diferents sectors productius de cada localitat han provocat que el Govern central haja desbloquejat eixa possibilitat. Un fet que, afegit al Fons de Cooperació Municipal, incrementa substancialment la capacitat monetària dels ajuntaments. Inicialment, la Diputació d’Alacant era l’única que es va negar a col·laborar en eixe fons, cosa que va impedir l’arribada de més diners als consistoris mitjançant aquesta fórmula. Diputació, mentre, aportava ajudes a les localitats alacantines amb els seus propis plans.

Ara, l’ens provincial alacantí -que preveïna presentar esmenes a la Llei amb la que el Consell vol regular el fons-, ha sol·licitat entrar en ell. Vora 2 anys després i després d’encontres telemàtics amb representants de Generalitat, el President Carlos Mazón ha mostrat l’interès de la Diputació d’Alacant en aportar diners a aquesta iniciativa. Ara bé, ho fa supeditant l’entrada de l’ens en la iniciativa a que els diners vegen preferentment destinats als municipis amb menys habitants. Són els que tenen les majors dificultats econòmiques i en els que es vol centrar l’esforç inversor.

Diputació aportarà fons en base al Pla + Prop, amb el que l’ens provincia tenia previst fer arribar als ajuntaments alacantins fins a 30 milions d’euros. Tot i això, Mazón considera que l’adscripció al fons hauria de ser voluntària i no obligatòria, sent aquest un dels principals punts d’enfrontament entre les administracions regional i provincial durant els darrers 2 anys.