Home Castalla Diputació debatrà blindar la figura d’Enric Valor, per al que el PSPV...

Diputació debatrà blindar la figura d’Enric Valor, per al que el PSPV demana l’Alta Distinció de la Generalitat

762
0
SHARE

El grup socialista a la Diputació d’Alacant ha registrat a la institució provincial una moció amb la finalitat de “dignificar i donar valor a la figura de l’escriptor de Castalla, Enric Valor”. D’aquesta manera, el ple de la Diputació que es celebrarà dimecres que ve inclourà aquesta iniciativa entre les qüestions a debatre, després de la “vergonyosa decisió” de PP, Cs i VOX a l’Ajuntament de Mutxamel de despullar a Enric Valor el nom de una avinguda en aquest municipi, com així ha denunciat el portaveu socialista a la institució i Alcalde d’Alcoi, Toni Francés.

Cal recordar que l’Alcalde de Mutxamel, el popular Sebastián Cañadas, és també diputat a la Diputació d’Alacant, institució que va atorgar la Medalla d’Or de la província a Enric Valor, i que té un premi literari en llengua valenciana en honor a l’escriptor de Castalla. La moció fa referència a la seva obra literària i lingüística a favor de la cultura i la llengua valenciana, així com la seva entrada a la presó per qüestions polítiques, decretada pel règim franquista.

En aquesta línia, la moció ressalta que “abans d’entrar a la presó, comença a recopilar rondalles de tradició oral que, fins aquell moment, només s’havien escoltat a les llars de les comarques valencianes”. Des del grup socialista, assenyalen que “tenim l’obligació, com a societat, de dignificar la figura dels que han treballat durant tota la seva vida per difondre i donar a conèixer la nostra cultura i els nostres pobles. No es pot esborrar de la nit al dia, ni qui som, ni d’on venim. I fins i tot, esborrar on hem nascut. I això és que s’està intentant des de l’extrema dreta”, apunta la moció.

“Miguel Hernández i Azorín van néixer en un poble d’Alacant, però Enric Valor també. És un dels nostres i, per tant, l’hem de treure de la diana de l’extrema dreta. Han començat amb ell, i si no diem no, seguirà aquest intent d’anul·lar els que no pensen com ells. És moment d’avançar i no retrocedir cap a un món on només tenen cabuda els seus”, defineix de la moció socialista.

És per això, que la proposta que es debatrà en el pròxim ple de la Diputació, a més de demanar que es dignifique i es done valor a la figura d’Enric Valor, aposta per l’impuls d’actuacions i iniciatives necessàries per no esborrar el llegat que ha deixat l’autor, tant a nivell gramàtic, com nivell literari de la seva obra. També posa sobre la taula un compromís per part de la Diputació d’Alacant, a no fer desaparèixer de la toponímia local el seu nom, ja que “silenciar la figura d’Enric Valor és intentar embrutar la convivència i la normalitat amb què viuen les dues llengües oficials de la província d’Alacant”. Igualment, els socialistes demanen que “es respecte la memòria d’Enric Valor i s’elimini de les disputes estèrils que ens retrotreuen a un passat incòmode i involutiu on s’intenta dinamitar la feina que han fet moltes generacions per conviure amb respecte i pau”.

Alta Distinció de la Generalitat?

Finalment, la iniciativa sol·licita a les Corts Valencianes que es propose a l’escriptor valencià Enric Valor per a la concessió de l’Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum. Aquesta distinció s’atorga cada any des del Consell amb motiu de el 9 d’octubre a persones físiques o jurídiques que s’hagin distingit en la seva activitat al servei dels interessos generals de la Comunitat Valenciana.