Home Castalla Diputació perfora un nou pou per a acabar amb el dèficit hídric...

Diputació perfora un nou pou per a acabar amb el dèficit hídric de Castalla a la serra Tella

0
SHARE

Castalla podrà solucionar la seua manca d’aigua potable, que feia perillar el subministrament cara als propers anys. Ha sigut gràcies a la detecció d’un nou aqüífer a la serra Tella, i que ha sigut batejat com ‘El Conill’. Les previsions inicials s’han vist millorades per la capacitat del brollador, on s’ubicarà un dipòsit que ajude a transportar l’aigua cap a la xarxa de subministrament castelluda. Un projecte que permetrà mantenir el sobre explotat aqüífer del Maigmó i que compta amb 115.000 € de finançament per part de Diputació.

Des de fa uns anys, la ciutat de Castalla ve detectant que els pous dels que es nodreix d’aigua la població registren dèficit. Fins ara, la capital de la Foia es nodria de dos pous: el de Voltes i el del Maigmó. El primer es troba equilibrat, però el segon està sobre explotat, i diferents informes han alertat de la possibilitat de que poguera salar-se, fent-lo inútil per al subministrament. Aquest segon pou abasteix també a localitats com Xixona i els polígons d’algunes localitats de l’Alacantí. Ara, Diputació d’Alacant han trobat un aqüífer alternatiu per a la localitat.

Ha sigut batejat com ‘El Conill’, s’ubica a la serra Tella i pot significar la solució al dèficit hídric castellut. Les primeres prospeccions esperaven trobar aigua a 400 metres de profunditat, però el líquid ha aparegut a partir dels 80 i amb una excel·lent qualitat. La manca d’aigua anual castelluda s’ubica en torn als 250.000 m3, però el fet d’haver trobat aigua a menor profunditat pot convertir el dèficit en superàvit. En cas de ser així, Castalla podria mantenir en condicions no sols el subministrament cara als proper anys, sinó també l’aqüífer del Maigmó.

A hores d’ara la maquinària es troba excavant el pou per a consolidar-lo i segellar-lo. Posteriorment, es construirà un dipòsit que permeta emmagatzemar l’aigua per a conduir-la per efecte de la gravetat cap a la xarxa d’aigua potable de la població, estalviant així energia. El projecte ha sigut possible gràcies a una inversió de 115.000 euros per part de la Diputació d’Alacant. El nou pou aspira a acabar definitivament amb l’angoixa de la capital de la Foia, que fins ara no sabia si podria garantir el subministrament d’aigua als seus ciutadans cara als propers anys.

Tot i els anàlisis inicials de l’aigua fets pels tècnics de Diputació, L’Ajuntament de Castalla es troba a l’espera dels anàlisis que duga a terme l’empresa concessionària del subministrament per a confirmar la total qualitat del nou aqüífer.