Home Alcoi El Campus d’Alcoi de la UPV apropa la tecnologia digital i ‘internet...

El Campus d’Alcoi de la UPV apropa la tecnologia digital i ‘internet de les coses’ als centres educatius gràcies a la ‘Maleta de la Innovació 4.0’

0
SHARE

El Campus d’Alcoi de la Universitat Politèncnica de València (UPV) ha acollit la presentació del projecte ‘Maleta de la Innovació 4.0’ en el qual estan implicats els 12 centres educatius de la ciutat en els quals s’imparteix Secundària. Especialistes en IoT (internet de les coses) i tecnologies digitals formaran als professors de cada centre educatiu per a poder utilitzar la ‘Maleta de la Innovació 4.0’ i fomentar les vocacions científiques en l’alumnat.

L’objectiu de la ‘Maleta de la Innovació 4.0’ és promoure les vocacions científic tècniques i el foment de les matèries STEM (acrònim en anglés de Science, Technology, Engineering and Maths). Amb aquesta iniciativa es pretén captar i retindre el talent, especialment, femení. Indirectament, el projecte acosta als més joves a la sostenibilitat, descarbonització i l’economia circular afrontant les necessitats de talent que requereix la transformació digital.

Aquestes ‘Maletes de la Innovació’ estaran formades per diferents Kits ‘Smart Home’, que comptaran amb sensors per a detectar la temperatura, el diòxid de carboni, so, llum, infrarojos, vibració, tacte digital, pressió… Cada centre educatiu comptarà amb 15 kits com aquest. Inclou un microcontrolador Arduino, una bateria i una placa solar per a la seua càrrega. Aquest kit permet realitzar un projecte d’una casa intel·ligent.

L’activitat de formació la impartiran el professor del Col·legi Salesians Joan XXIII, Juan José López, utilitzant la plataforma ‘Arduino Blocks’. A més, el professor del Departament d’Enginyeria Mecànica i de Materials del campus, Santiago Ferrándiz, assumirà la part de disseny 3D, tall làser i fabricació additiva.

CEFIRE Alcoi també participa en la formació del professorat i dos estudiants del Grau en Enginyeria Informàtica del campus ajudaran als participants. Dos estudiants que han cursat la intensificació Tecnologia de Computadors, on se’ls forma en matèries especifiques relacionades amb el projecte com: Automatització i robòtica per a la indústria digital, Internet de les coses (IoT), Machine Learning en entorns industrials, Cloud Computing…

Els professors dels centres rebran la formació a partir del 7 de febrer. I serà a partir del 7 de març quan els estudiants de cada col·legi desenvolupen els seus projectes. Després dels treballs i projectes creats es mostraren en una fira-exposició per a donar a conéixer tot el seu potencial el 8 i 9 d’abril. La primera edició de la ‘Maleta de la innovació’ va dirigida a tots els estudiants dels 12 centres educatius d’Alcoi on s’imparteix ESO.

En la presentació als centres educatius han participat el director de la Càtedra ‘Smart City’, Andrés Camacho; el responsable de l’Àrea de Planificació i Desenvolupament del Campus, Jesús Seguí; el subdirector de Càtedres d’Empresa, Mecenatge i I+D+i, Javier Silvestre; el director del CEFIRE Alcoi, Antonio Benito; i l’alcalde d’Alcoi, Antonio Francés.

El projecte compta amb la col·laboració de les tres càtedres signades entre el Campus i l’Ajuntament d’Alcoi, com són les càtedres ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, ‘Smart City’, i ‘Indústria Digital’. A més també compta amb la col·laboració de la Càtedra Multiscan Technologies i l’Aula Caixa Ontinyent.

Jesús Seguí, en representació del Campus d’Alcoi, ha indicat durant la presentació als centres educatius que “resulta imprescindible incentivar i motivar les vocacions cientifico-tècniques en els nostres alumnes des de les etapes inicials de la formació. Especialment pel que respecta a les dones, la visió i la participació de les quals activa resulta determinant”.

L’alcalde, Antonio Francés, apunta que aquest projecte compleix amb l’objectiu de “acostar la tecnologia, la innovació i els conceptes de ‘Smart City’ a la ciutadania i, en concret, als estudiants”. Afig que “les competències digitals seran necessàries per a qualsevol professió del present i, sobretot, del futur”.

Antonio Benito, per la seua part, indica que “CEFIRE Alcoi té la responsabilitat de donar tot el suport que necessiten els centres de L’Alcoià i El Comtat”. Benito destaca el caràcter multidisciplinari del projecte perquè té “una part d’innovació, recursos i formació”.