Home Alcoià El Consorci de Residus posa en marxa la segona campanya per promocionar...

El Consorci de Residus posa en marxa la segona campanya per promocionar l’ús del seu ecoparc mòbil

958
0
SHARE

El Consorci del Pla Zonal de Residus 7-A2 d’Alacant posarà en marxa el dia 2 de maig una segona campanya de comunicació per promopcionar l’ús de l’ecoparc mòbil pels 37 municipis de l’ens. Començarà a Cocentaina i finalitzarà aquesta segona ronda de visites promocionals de la infraestructura el 2 de juliol a Xixona.

El Consorci persegueix amb aquesta iniciativa la conscienciació del seu ús i també de la necessitat de generar hàbits responsables pel que fa al reciclatge i la protecció de l’entorn. Per això, comptarà amb la col·laboració dels ajuntaments i mancomunitats que s’ocuparan de promocionar, al costat del Consorci, aquestes visites perquè la ciutadania es familairice amb l’ecoparc i sàpiga què es pot dipositar en ell.

I és que aquest gran contenidor selctivo mòbil recull qualsevol tipus de residu: des olis de cuina a radiografies, passant per tot tipus de piles, bateries, dispositius electrònics, joguines o productes tèxtils, entre d’altres. També paper, fluorescents, tòners, DVD, cintes de vídeo, càpsules de cafè, joguines amb equips electrònics, aparells de vigilància, termòmetres, fàrmacs, etc. En definitiva, tot tipus de residus que es genera en domicilis i que no es poden abocar als contenidors convencionals.

Qualsevol veí podrà utilitzar l’ecoparc en les dates i llocs que es faran públics en breu, i el Consorci es posa a disposició dels centres educatius per facilitar-los la informació necessària perquè els més petits visitar aquesta infraerstructura i coneguin de primera mà la importància que per al futur immediat de la Col·lectivitat té el reciclatge i les bones pràctiques mediambientals.

El planeta, en perill

Tots som coneixedors de la situació delicada per la qual travessa el planeta Terra a causa del tractament insuficient dels residus que genera l’espècie humana. Per això, la tasca de conscienciació és vital per a preservar-lo. Els nivells de contaminació creixen cada any amb especial preocupació pel que fa a l’acumulació de plàstics en els oceans.

Però no tot està perdut, i així ho demostren algunes xifres. I és que, durant 2018, segons dades aportades per la Generalitat Valenciana, ajuntaments, consorcis i Ecoembes (l’organització que coordina el reciclatge d’envasos domèstics) cada persona va reciclar en el contenidor groc -el destinat a envasos de plàstic, llaunes i briks- un 11,5% més que al 2017. Aquestes xifres ens han d’animar a aprofundir en les campanyes de comunicació referent a això.

Bon precedent de l’ecoparc

A la primera onada de visites pels diferents municipis compresa entre setembre i desembre de 2018, aquesta nova infraestructura va realitzar 44 sortides programades amb un doble objectiu: mobilitzar aquest equip per així incrementar les xifres de recepció de residus per al seu posterior tractament, i per una altra part posar en marxa una campanya de conscienciació i d’educació ambiental entre la ciutadania i, especialment, entre els escolars.

Tot i que la intenció del Consorci no era la comptabilització de quilos reciclats i sí el coneixement i promoció de l’ecoparc mòbil i el seu ús, cal destacar que en aquestes 44 sortides es va recollir un volum total de residus de 2.815,16 kg. D’entre tots els residus recepcionats, destaquen especialment els aparells electrònics (39% del total), les piles (12%) i els monitors i televisors (9%).