Home Alcoià El dispositiu contra incendis de Generalitat per a aquest estiu comptarà amb...

El dispositiu contra incendis de Generalitat per a aquest estiu comptarà amb un 10% més de pressupost, fins al 89 milions d’euros

223
0
SHARE

La Consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dimarts 1 de juny el Pla de Lluita contra Incendis Forestals previst per a aquest estiu 2021 a la Comunitat Valenciana. Comptarà amb un pressupost de 89 milions d’euros i suposa un increment d’un 10% amb respecte a l’any passat. Dels 89 milions dedicats aquest any per la Generalitat a les tasques de extinció d’incendis, 50 són per a la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE), 15 es destinen a mitjans aeris i prop de 24 a aportacions als tres consorcis de Bombers de la Comunitat Valenciana.

Una part important de l’augment pressupostari es destinarà enguany, a través de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE), a impulsar un Pla de Millora d’Infraestructures en les bases de les unitats de bombers forestals de la Generalitat, a més d’inversions en transport i sistemes d’informació i comunicació i per a la renovació d’uniformes i nous epis adaptats a les diferents emergències.

Bravo ha destacat que, en aquesta campanya, la Generalitat “coordinarà a més d’un miler de professionals de diferents organismes, i ha explicat que només l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) té preparat cada dia, un dispositiu de 432 persones entre els medis terrestres i aeris”. Aquest dispositiu està integrat per 56 unitats de bombers forestals de la Generalitat (280 bombers i bomberes), 45 autobombes, 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d’extinció) i 9 avions (7 de càrrega en terra i 2 amfibis).

A aquests se sumen els mitjans de prevenció de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica i els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de la Diputació de València, personal de la UME, Guàrdia Civil i policies locals dels diferents ajuntaments, així com la Policia de la Generalitat.

Bravo ha destacat que al 2020 es van declarar 252 incendis forestals que van afectar a unes 700 hectàrees, i ha afegit que “va ser l’any amb menor nombre d’incendis registrats des de 1986. Fins i tot són xifres que rebaixen les registrades l’any anterior, en què es van produir 273 sinistres en què es cremaren 969 hectàrees”.

Servei GVA112

Bravo ha ofert també xifres referides al nombre de cridades rebudes al 2020 pel 112 Comunitat Valenciana relacionades amb incendis de vegetació. En total van ser 5.029 cridades i el servei de bombers i forestales de la Generalitat va intervenir en 1.114 d’aquests incendis. També es van realitzar 552 vols d’extinció per part d’avions i d’helicòpters de la Generalitat; i 314 vols preventius de vigilància.

La consellera ha apel·lat a la responsabilitat i col·laboració ciutadana per evitar els incendis i també perquè s’utilitze el telèfon d’emergències 112, davant de qualsevol sospita de foc, ja que “una crida a temps pot evitar un gran incendi i permet als serveis d’emergències actuar amb la celeritat desitjada en aquests casos”. Així mateix, ha detallat que, des de l’1 de juliol i fins al 31 d’agost, el servei d’atenció de trucades d’el telèfon d’emergències 112 “incrementarà tant el nombre d’operadors com el de personal coordinador en un 17’2% més que en període ordinari”.

Mesures anti Covid19 en emergències

Gabriela Bravo ha explicat que es mantenen les mesures preventives sanitàries en la lluita davant de la Covid19 per a tot el personal que forma part de l’operatiu de vigilància i extinció d’incendis forestals, i ha destacat que el personal del servei de bombers forestals i els tècnics d’emergències menors de 60 anys disposen de la primera dosi de la vacuna i que es va a iniciar la citació per a la segona dosi.

Finalment, Bravo ha fet una crida a la ciutadania perquè “extremen les màximes precaucions quan surten als espais naturals i actuen amb la màxima responsabilitat i diligència, sabent que qualsevol actuació negligent no només posa en risc el nostre patrimoni natural sinó també la vida i els béns de les persones”.