Home Destacats El foc de la Vall d’Ebo obliga a desallotjar també Benimassot i...

El foc de la Vall d’Ebo obliga a desallotjar també Benimassot i salta a la província de València per Villalonga

963
0
SHARE

L’evolució de les flames dins l’incendi de la Vall d’Ebo, que està actiu i fora de control des del passat dissabte, ha entrat de ple en la comarca del Comtat. Quatre de les poblacions que la composen han hagut de ser desallotjades. Entre diumenge 14 i dilluns 15 ho van ser Fageca, Famorca i Margarida, mentre aquest dimarts 16 en torn a les 13 hores ha hagut de procedir-se a desallotjar també Benimassot.

Les flames contiunien a hores d’ara avançant per la Serra d’Alfaro, però la incertesa respecte a la direcció del vent fa que pugune acabar afectant pràcticament a qualsevol punt dins d’aquesta àrea. En torn a uns 300 efectius terrestres continuen lluitant a peu contra el foc entre l’escarpada orografia de les valls que uneixen El Comtat i la Marina Alta. A més, hi ha prop de 30 mitjans aeris operant en ella.

Tot i això, el risc que pateixen els nuclis urbans i els seus habitants degut a la proximitat de l’incendi ha provocat que evitar danys humans siga la prioritat dels equips d’extinció a hores d’ara. Un fet que lastra l’atac contra les flames per a tractar de protegir les vides dels veïns. Le coneguda ‘Regla 30-30’ -o el que és el mateix: la combinació de temperatures de més de 30º, menys un 30% d’humitat i vents de més de 30km/h- està dificultant les tasques d’extinció d’un incendi que encara no té visos de control.

Les flames arriben a la província de València

Tant és així que les flames ja han donat el salt a la comarca de La Safor, en la província de València, a través del terme municipal de Villalonga. Es desconeix l’evolució que poden tindre les flames, que dependrà en bona mesura de la direcció del vent. Tot dins d’un incendi que ha reduït a cendra ja més de 10.000 hectàrees de bossc i mont baix a la zona i que té un perímetre de 65 quilòmetres. És el pitjor succés d’aquestes característiques que s’ha produït a la província d’Alacant en tota la dècada.

Generalitat ajudarà a les localitats sinistrades

Des de la Generalitat Valenciana i a través del seu president, Ximo Puig, s’ha confirmat que l’ens autonòmic aportarà fons amb els que recuperar l’àrea calcinada. Molts dels seus habitants vivien del camp, que ha sigut past del foc. De fet, l’abandonament dels usos agrícoles és una de les causes a les que els veïns apunten com a agravant en cas d’incendi forestal com l’actual. tvA ha estat present a les localitats afectades pel foc al Comtat, on ha realitzat un reportatge.