Home Alcoi El GARA i la UPCCA d’Alcoi mostren la seua preocupació pel consum...

El GARA i la UPCCA d’Alcoi mostren la seua preocupació pel consum d’alcohol entre els joves alcoians

443
0
SHARE

El Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi, GARA, i la Unitat de Prevenció en Conductes Addictives de l’Ajuntament d’Alcoi, UPCCA, treballen des de fa anys de forma conjunta als centres educatius per realitzar les xerrades de prevenció del consumo de substàncies, entre elles, del consum d’alcohol.

Amb motiu del Dia Sense Alcohol, que se celebra cada 15 de novembre a nivell nacional, els dos serveis, mostren la seua preocupació pel consum d’alcohol entre els joves de la ciutat. En un Estudi Poblacional que acaba de fer-se pública des de la UPCCA (per conèixer la situació de consum en la ciutat i elaborar el pla municipal a partir d’eixes dades), es veu que la prevalença de borratxeres (intoxicacions etíliques agudes) es molt elevada a Alcoi. El 37,1% de la població assumeix haver-se intoxicat almenys una vegada en els últims dotze mesos: dada molt allunyada de la mitjana nacional que es redueix al 19,4%.

L’exemple adult és clau per al desenvolupament i les actituds dels joves. És important que s’entenga que si un jove creix des de la infància normalitzant el consum d’alcohol per celebrar qualsevol festivitat o qualsevol bona noticia, això és el que farà en l’adolescència. Amb la diferència fonamental de que el seu cervell no està encara desenvolupat i les conseqüències poden ser greus. Per a començar, l’evidencia científica afirma que un consum temprà del consum d’alcohol augmenta la possibilitat de desenvolupar una addicció en l’edat adulta, a més de que l’alcohol serveix com a porta d’entrada al consum d’altres substàncies.

S’ha difós a la ciutadania que tot el temps de pandèmia, sobretot aquell que es va patir el confinament domiciliari, ha sigut un temps perdut que s’ha de recuperar. Els consums d’alcohol van associats a la diversió i la celebració en la nostra cultura, per tant, quan les restriccions s’han relaxat, els nostres joves han interpretat el que durant anys hem transmès i ensenyat. Hi havia que celebrar-ho amb consums abusius d’alcohol. S’ha vist a Alcoi, amb els botellons al Parterre, per exemple, i s’ha donat en ciutats de tot el país. A nivell municipal s’està treballant precisament en una ordenança per intentar controlar estes situacions.

A la pandèmia s’ha connectat molt amb emocions que ens resulten incòmodes com la por o la incertesa pel què ocorrerà al futur. Però el temps no ha estat perdut, ens ha servit per viure i aprendre altres coses. En la tasca conjunta de GARA i UPCCA també està este treball emocional amb el programa EMOTIUS, on es treballa la consciencia del present, la identificació, acceptació i expressió emocional. Es busca dotar als joves de ferramentes que els permeten tindre una vida més feliç i plena que els allunyen dels consums.

Per celebrar este dia des de la UPCCA s’ha fet difusió de cartells que van a col·locar-se als centres sanitaris i centres educatius per conscienciar sobre els riscos i les quantitats, així com previndre el consum d’alcohol durant l’embaràs.

Des del GARA s’han arreplegat frases de testimonis de persones que actualment acudeixen a teràpia de grup i que estan en procés de rehabilitació on destaquen com ha canviat la seua vida per a bé després d’haver abandonat l’addicció.

A més de la prevenció, el GARA contribueix al procés de rehabilitació i des de l’entitat destaquen que l’alcoholisme és una malaltia que té tractament i de la que es recuperen cada any centenars de persones al nostre país.