Home Alcoià El Govern central elimina la regla de despesa i permet als ajuntaments...

El Govern central elimina la regla de despesa i permet als ajuntaments invertir el seu superàvit en 2020

0
SHARE

El Govern central no podrà tirar dels romanents positius de tresoreria dels ajuntaments per a cobrir les necessitats de finançament derivades de la crisi econòmica i sanitària del coronavirus. El que sí farà és permetre que els consistoris puguen destinar eixos fons, obtinguts degut a la bona gestió, per a dur a terme els projectes que requerisquen. A la muntanya alacantina tots els ajuntaments es troben en situació de superàvit que els permetrà invertir en la pròpia localitat.

La crisi econòmica derivada de la sanitària que ha detonat la pandèmia mundial de la Covid19 no té res a veure amb la del 2008. En aquells anys, la bombolla immobiliària i l’especulació van provocar una fallida de tipus financer que va conduir a una tendència a l’austeritat molt perjudicial per a les classes mitges i baixes. La substitució de les inversions de les administracions pels retalls va empobrir àrees tan capitals com la Sanitat, l’Educació o els Serveis Públics. Inclús el propi artífex d’aquesta realitat, l’ex ministre d’Hisenda del PP Cristòbal Montoro, ha qualificat aquest dimecres eixes polítiques de nefastes.

Més d’una dècada després, el Govern central ha canviat de prisma degut als problemes econòmics per a tots sectors que ha comportat el coronavirus. Proliferen les ajudes socials i les adreçades als sectors productius, però a costa, pretenia l’Executiu, de nodrir-se dels romanents de tresoreria dels ajuntaments. La immensa majoria d’ells, inclosos els de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, estan econòmicament sanejats. Però Sánchez i Iglesias no han pogut aprovar aquesta mesura, pel que el seu govern permetrà als ajuntaments disposar dels seus romanents positius de tresoreria per a invertir en allò que necessiten.

Aquesta decisió ha sigut llargament reivindicada pels consistoris, tant a títol individual com via federacions de municipis. Ara, la decisió governamental permetrà executar treballs necessaris a cada població en forma d’obres. Però aquesta possibilitat inversora també facilitarà l’arribada d’ajudes municipals a tots els sectors afectats per la crisi de la Covid19. Un fet que pot desembocar en una millor atenció a persones amb problemes econòmics, incentius per al comerç i l’hostaleria o posada en marxa de polítiques que ajuden a les empreses a créixer.

A dia de hui, tots els ajuntaments de l’interior alacantí tenen romanents positius de tresoreria. Localitats com Cocentaina superen els 4 milions positius, mentre a Onil la xifra s’eleva als 5,6 milions. Aquestes administracions han estat anys pagant amb els romanents els préstecs bancaris provinents d’abans del 2008. Ara, podran donar, previsiblement, prioritat als projectes que cada població necessitat en lloc de tornar diners als bancs i amb interessos.