Home Beniarrés El MARQ reprén les excavacions a la Cova de l’Or de Beniarrés

El MARQ reprén les excavacions a la Cova de l’Or de Beniarrés

463
0
SHARE

La signatura d’un conveni entre la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de la localitat ha propiciat un nou Pla General d’Investigació

El MARQ represa les excavacions en La *Cova de l’Or de Beniarrés per a investigar noves fases neolítiques

La diputada de Cultura ha assenyalat “la importància que es reinicie aquest estudi sobre el terreny després de més de tres dècades sense activitat”

Després de més de trenta anys, el Museu Arqueològic d’Alacant ha représ les excavacions en el jaciment de la Cova de l’Or de Beniarrés, referent del Neolític en el Mediterrani occidental. Els treballs de recuperació s’emmarquen en un nou Pla General d’Investigació desenvolupat arran d’un conveni entre la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assenyalat “la importància que es reinicie aquest estudi sobre el terreny després de més de tres dècades sense activitat, un treball imprescindible per a continuar traient a la llum informació rellevant per a la investigació d’aquest important enclavament arqueològic”.

Les últimes intervencions van tindre lloc en la dècada dels 80 i van aportar valuosa informació sobre la manera de viure dels primers agricultors i ramaders que van ocupar les terres alacantines fa 7.500 anys, així com de les seues creacions artístiques que parlen de la complexitat del seu món simbòlic. Aquelles troballes -conservades en els museus d’Alcoi, Alacant i València- van permetre, a més, interpretar la cova com un espai de relació d’aquestes primeres comunitats neolítiques de les valls pròximes.
Sota la direcció científica de Jorge A. Soler, Consuelo Roca de Togores i Carlos Ferrer, i amb la preceptiva autorització de la Conselleria de Cultura, l’objectiu més immediat se centra ara a conéixer amb major detalle la successió de fases d’ocupació neolítica de la cavitat, declarada Bé d’Interés Cultural. Aquestes labors es duen a terme a través de l’obertura de perfils estratigràfics i d’incursions en diferents zones de la cova –interior i exterior- per a determinar el seu ús com a espai funerari al III mil·lenni a. C.
Així, aquest primer any els treballs s’han centrat en dos àmbits de la cavitat, mai abans intervinguts. D’una banda, en la denominada Galeria oriental s’han excavat nivells del Neolític més recent, amb evidències d’estabulació de bestiar, on s’han localitzat, entre altres elements, una punta de fletxa de sílex blanc, fragments de gots ceràmics i punxons realitzats en os.
Així mateix, s’ha iniciat l’estudi de les clivelles exteriors pròximes a la boca d’entrada a la cova amb la finalitat de documentar el registre funerari del Neolític Final. Durant la seua excavació s’han recuperat diversos ossos humans, entre els quals destaca un fragment de crani d’un home adult i un compte de collaret que formaria part del depòsit funerari.

El nou projecte d’investigació s’ha plantejat després de les recents intervencions de posada en valor i obertura al públic del paratge que van culminar en 2020 amb l’exposició “La Cova de l’Or. Museu de Lloc” en el MARQ i la creació d’un servei de visites a la cova i al Centre d’Interpretació que gestionen la Fundació MARQ i l’Ajuntament de Beniarrés.

L’horari per a conéixer la cova és de 9.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores els dissabtes, amb eixides en un vehicle habilitat per a arribar a les proximitats de la *Cova de l’*Or a les 9.00, a les 11.30 i a les 17.00 hores. Els diumenges i festius l’obertura és de 9.00 a 14.00 hores i les eixides tindran lloc a les 9.00 i a les 11.30 hores. Les persones que desitgen consultar més informació poden fer-ho a través de l’enllaç https://bit.ly/3tzev7j o en la pàgina web del MARQ.