Home Alcoià El mercuri cau a -5º durant la nit a l’Alcoià, El Comtat...

El mercuri cau a -5º durant la nit a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla deixant fortes gelades

193
0
SHARE

A pesar de que el calendari marca l’inici de l’hivern el proper 21 de desembre, quasi damunt del Nadal, la realitat és que el fred hivernal ja ha arribat a la muntanya alacantina. La diferència estreba en que, des de l’1 de desembre, està en vigor l’hivern meteorològic, però no l’astronòmic. Una situació que provoca que les primeres onades de fred pròpies de l’època mes gelada de l’any arriben abans de que entre l’estació astronòmica. Aquesta nit de dimecres 2 a dijous 3 de desembre, eixa situació s’ha fet palès a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, que han vist caure en picat els termòmetres.

Una llengua de vent polar és la causant de la primera onada de fred que afecta no sols a l’interior alacantí, sinó a tota la Península Ibèrica. És la causant de que diverses poblacions de la zona hagen registrat aquesta passada nit temperatures mínims que, en alguns casos s’han apropat fins al 5 graus negatius. Una situació que ha deixat les imatges de les primeres gelades serioses de la temporada hivernal d’enguany. De fet, de bon matí hi ha hagut imatges completament gèlides, com les branques i fulles dels arbres existents a l’Alameda de Cervantes d’Alcoi plenes caramells de gel.

El mercuri ha caigut en alguns punts per davall dels 4 graus negatius a diverses estacions de la xarxa que l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) té a l’interior alacantí. És el cas de Banyeres de Mariola o de Planes, que ha registrat una mínima de -4,7º. A poblacions com Cocentaina Muro o Agres les mínimes en aquesta passada matinada han arribat prop dels -3º. La resta de localitats, especialment a la Foia de Castalla, han registrat temperatures més suaus, encara que totes han estat prop dels zero graus en una nit gèlida a la muntanya alacantina.

La situació continuarà d’aquesta guisa durant les properes jornades, totes les quals estaran marcades per la presència de vent polar en capes altes de l’atmosfera. Tot i això, només hi haurà possibilitat de precipitacions en la jornada d’aquest divendres 4, que podrien ser en forma de neu per damunt dels 1.100 metres d’alçària. Ara bé, el mercuri no es recuperarà fins ja entrada la propera setmana, pel que cal tenir a mà roba d’abric amb la que combatre les baixes temperatures. Igualment, també cal extremar la precaució al volant davant la possibilitat de que les gelades afecten a la seguretat de les carreteres de la muntanya alacantina.