Home Alcoi El Molinar d’Alcoi es transformarà en centre de difusió de la història...

El Molinar d’Alcoi es transformarà en centre de difusió de la història industrial valenciana

0
SHARE

Alcoi va ser la primera localització industrial del País Valencià, pel que el seu patrimoni d’aquella època, tot i estar abandonat, és molt quantiós. Tant que l’Ajuntament ha presentat un projecte per a recuperar la zona del Molinar i les seues antigues fàbriques, per a ubicar allí un centre d’interpretació i formació dotat amb les últimes tecnologies. Es pretén invertir vora 1,5 milions d’euros per a tindre el projecte enllestit a mitjans de 2019.

Fa mes de dos segles que la Revolució Industrial va començar a transformar el primer món per a traslladar-lo a l’època moderna, amb el major grau de desenvolupament que ha viscut el ser humà, i també amb el major grau de contaminació i destrucció de la seua història. Al territori valencià, els primers avanços en matèria industrial es van donar a la ciutat d’Alcoi, que sempre ha destacat per l’emprenedoria del seu teixit empresarial. Aquest fet ha causat que la ciutat dels ponts tinga un dels majors patrimonis industrials del passat a tot el País Valencià.

Durant les dos darreres legislatures, l’equip de govern ha anat avançant la seua intenció de recuperar fonamentalment la zona del Molinar, on s’ubiquen bona part de les antigues fàbriques de teles i paper que van nàixer a Alcoi. Ara, el projecte es materialitza amb la consolidació dels edificis que formen part de primeres aigües. Un projecte mitjançant el qual es pretén fer d’aquesta zona d’Alcoi un important atractiu turístic amb una inversió d’1,5 milions d’euros, l’origen dels quals dependrà de les subvencions que aconseguisca l’Ajuntament.

El pla de l’equip de govern és instal·lar un centre d’interpretació que canalitze unes 70.000 visites anuals, incloent les dels escolars de la ciutat i la seua àrea d’influència. El fet de que Alcoi fora pionera en la instal·lació d’indústria a tota la regió, a més de suposar un atractiu turístic, també permetrà divulgar la història de la indústria valenciana, i per a fer-ho es comptarà amb les últimes tecnologies. Per al Consistori, és fonamental no sols recuperar els edificis, sinó dotar-los d’un ús per a que no seguisquen degradant-se, com ja s’ha fet al Matadero, l’antic col·legi Cervantes o com es farà en breu a l’Illa de Rodes.

Les previsions municipals apunten a que el projecte s’adjudicarà enguany i haurà d’estar finalitzat abans del 30 d’abril de 2019.