Home Alcoià El món de la Festa esclata contra l’augment del preu de la...

El món de la Festa esclata contra l’augment del preu de la pólvora als festejos

2272
0
SHARE

Al llarg dels darrers anys, el món de la Festa dels Moros i Cristians està patint una sèrie d’entrebancs que dificulten el normal desenvolupament dels actes que la composen a les diferents localitats que celebren aquest tipus de festejos. L’enduriment dels requisits per a poder dur a terme els actes amb dispars d’arcabusseria i el creixent preu d’aquest element han fet que, d’uns anys a aquesta part, hagen sigut moltes les persones que han deixat de participar en els actes per la creixent quantitat de requisits i inversions que requereixen.

Es tracta d’una situació que des de les pròpies associacions festeres, entre les que destaca la Unió Nacional d’Ens Festers (Undef) venen denunciant. Restringir l’ús de la pólvora i minvar els actes en els que s’utilitzen són, per a l’ens fester, accions que ataquen directament a l’element fundacional d’aquests festejos, un element sense els qual no tenen raó de ser: els dispars d’arcabusseria.

La gota que ha fet sobreixir el got ha sigut un nou augment del 50% en el preu de la pólvora establert per l’empresa alemanya que subministra aquest element als pobles en Festes. De fet, en a males penes 10 anys el preu de l’explosiu s’ha vist multiplicat per 4, provocant una davallada de la participació en els actes de dispar, que en algunes localitats s’ubica en el 70%. Aquest fet fa que els ens festers alerten del risc que pateixen les Festes de Moros i Cristians amb la desaparició de la pólvora pel seu prohibitiu preu. Festes que suposen un pilar de la cultura, las tradicions, la Història i el patrimoni de cada localitat que les celebra.

Aquest dilluns, representants de desenes de localitats que celebren actes relacionats amb el dispar d’arcabusseria han dit prou a Ontinyent. En roda de premsa, han encetat la campanya ‘Sense pólvora no hi ha festa’ i, per derivació, tampoc patrimoni per als pobles que les celebren. L’objectiu de la campanya és clar: cridar a les administracions per a que garantisquen la preservació dels actes de dispar amb que es van fundar aquest tipus de Festes via establiment d’un preu assequible per a l’explosiu.

Per als ens festers implicats amb la campanya, existeixen una llarga llista de problemes relacionats amb l’ús de l’explosiu, el primer dels quals és el preu abusiu implantat per l’empresa subministradora. A ell cal afegir l’eterna burocràcia que es necessita per a obtenir els permissos per a disparar i el tractament gens uniforme que es dona a aquest tema en funció de l’administració que el tracte.

Pel cap dels membres d’Undef i els ens festers representats en la nova campanya -no tots els quals tenen a veure amb els Moros i Cristians- no passa la presa de mesures de pressió com la suspensió d’actes festers. Ara bé, estan disposats a pressionar per a que les administracions garantisquen preus lògics per a l’explosiu de forma immediata. En cas contrari, alerten, les Festes de més d’un centenar de localitats que sumen centenars de milers d’habitant poden veure’s en risc de desaparèixer, amb el consegüent augment del malestar social i la pèrdua de patrimoni cultural i històric.

Els ens festers han fet una primera referència en la campanya a la Generalitat Valenciana, l’ens encarregat de vetlar per la defensa i els valors del poble valencià i el seu patrimoni històric, tal i com s’estableix al preàmbul de l’Estatut d’Autonomia valencià.