Home Alcoi El Museu Arqueològic d’Alcoi recupera un vas de l’I a.C. per a...

El Museu Arqueològic d’Alcoi recupera un vas de l’I a.C. per a enllestir un monogràfic sobre els ibers

812
0
SHARE

La rehabilitació d’un vas iber aparegut al poblat del Cabeço de la Mariola és el darrer pas que el Museu Arqueològic Camil Visedo d’Alcoi ha donat per a conèixer el passat de la muntanya alacantina. Aquesta peça, datada en el segle I a.C., formarà part de la futura mostra que posarà llum sobre la presència dels ibers a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han estat habitades pel éssers humans des de fa milers d’anys. Existeixen proves de que l’home ja poblava aquesta zona en temps remots, quan van deixar les proves del seu pas per localitzacions com El Puig, La Sarga o el Cabeço de Mariola. Una ubicació aquesta darrera en la que una expedició arqueològica encapçalada per l’Institut d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant (UA) i recolzada pel Museu Arqueològic Camil Visedo d’Alcoi ha estat entre 2013 i 2019 descobrint restes iberes.

A aquesta localització entre Alfafara i Bocairent existia un poblat iber datat abans de l’ocupació romana de la Península Ibèrica, donada a partir del segle III a.C. Un poblat que va desaparèixer past de les flames d’un incendi posterior a un atac militar, que va reduir a cendra bona part de les restes arqueològiques allí presents. No obstant, l’excavació del museu alcoià i la UA ha aconseguit rescatar alguns tresors de la vida dels pobladors ibers a les comarques de la muntanya alacantina. Concretament ha sigut un vas que recull part del costumisme del poble iber, i que reflecteix una ofrena que dones iberes duien a terme al compàs de la música. La peça, trobada a una de les llars del poblat, va ser trobada trencada en centenars de trossos que ara han sigut tornats a unir.

El procés ha sigut lent, però ha permès recuperar un element que s’afegeix al ‘Vas dels Guerrers’ trobat a la Serreta com a un dels principals atractius històrics i patrimonials del Museu Arqueològic Camil Visedo d’Alcoi. Aquesta infraestructura serà la que dona cabuda al nou vas després de la seua rehabilitació. Un procés que ha sigut possible gràcies a les ajudes destinades a tal efecte per part de la Conselleria d’Educació.

La recuperació del vas provinent del Cabeço de Mariola també ha inclòs la presa de mesures per a elaborar una rèplica virtual que permeta conèixer millor com vivien els pobladors ancestrals de l’interior alacantí. Tot mentre els experts estudien el significat dels actes rituals que apareixen a les dos cares de vas per a enllestir una exposició monogràfica respecte als ibers al museu alcoià.