Home Alcoi El Museu Arqueològic d’Alcoi restarà tancat fins maig per a rebre treballs...

El Museu Arqueològic d’Alcoi restarà tancat fins maig per a rebre treballs de millora por 446.000€

280
0
SHARE
Interior del Museu Arqueològic Camil Visedo d'Alcoi.

Aquesta setmana ha començat l’actuació de consolidació i posada en valor del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi. El projecte va ser adjudicat a l’empresa que va presentar la millor oferta per 446.153,58 euros. L’actuació és finançada íntegrament per altres administracions: el 70% procedeix de la Diputació d’Alacant i el 30% restant per la Generalitat Valenciana. El període d’execució serà de 6 mesos, per això fins al mes de maig el museu estarà tancat al públic.

La reforma del Museu Arqueològic suposarà dur a terme la consolidació i millora de la mitgera i les façanes de l’edifici situat en la placeta del Carbó; la substitució o reparació de la fusteria; la substitució integral del sistema de climatització actual, per un més eficient; i l’adequació de l’edifici a la normativa d’accessibilitat, amb millores en els accessos i l’ascensor o la reforma dels banys, entre altres actuacions.

A més, es preveu reparar les humitats existents en el paviment de la planta baixa, així com dur a terme altres actuacions que puguen sorgir i que revisten urgència.

La Diputació d’Alacant sufragarà el 70% del total, procedents del pla per a la rehabilitació i posada en valor del patrimoni arquitectònic de caràcter històric municipal de localitats de menys de 75.000 habitants de la província. Mentre que la Generalitat va anunciar a la fi de novembre la concessió d’una ajuda de 150.000 euros, amb els quals l’actuació estarà totalment subvencionada per part d’aquestes dues administracions.

Segons el Regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ignacio Trelis, “el Museu Arqueològic és un edifici renaixentista, declarat Monument d’Interés Artístic Nacional, que necessita reformes estructurals i solucionar les seues mancances d’accessibilitat i d’eficiència energètica. Amb aquesta actuació seguirem portant a terme uns dels objectius del nostre govern: tindre una ciutat més accessible per a tota la ciutadania i també millor l’eficiència energètica”.

Característiques de l’edifici

És un palau d’estil renaixentista que es va construir entre 1572 i 1584, i en ell destaca el pòrtic de columnes i la cuidada traça de les seues finestres. Des de 1945 és la seu del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, i en el seu interior es mostren col·leccions d’arqueologia, entre les quals destaquen les ceràmiques del Neolític i unes inscripcions ibèriques sobre làmines de plom.

Aquestes col·leccions i l’edifici que les custodia van meréixer en 1962 la declaració de Monument d’Interés Artístic Nacional i BIC, Bé Interés Cultural del patrimoni valencià i espanyol.