Home Alcoià El nou Pla Zonal de Residus dona cobertura a 29 poblacions de...

El nou Pla Zonal de Residus dona cobertura a 29 poblacions de la muntanya en ares del residu zero

0
SHARE

Fins a 29 poblacions de l’Alcoià i El Comtat, 37 en total afegint l’Alacantí, han adjudicat el tractament i eliminació de residus urbans que es presta a la planta de Pedra Negra, en Xixona. La concessionària d’aquest servei transitori cobrarà 11 milions d’euros per dos exercicis, fins finals de 2019, moment en que es revisaran els paràmetres de l’estratègia regional en ares de valoritzar els residus com a recursos.

Les comarques de l’Alcoià, El Comtat i l’Alacantí porten 11 anys en una espècie de Limbo en quant als residus es refereix. Des del 2006, el sistema de tractament i eliminació de residus per a fins a 29 localitats de l’interior alacantí funcionava sense aclarir els paràmetres amb que ho feia i sense prestar atenció a què és el que es feia amb les restes provinents d’aquestes poblacions. La brossa de les comarques, a excepció de quasi totes les poblacions de La Foia de Castalla, acudeix a la planta de Pedra Negra, a Xixona, però ho feia sense objectius de recuperació.

Aquesta situació ha causat una indefensió del concepte d’Economia Circular que pretenen posar en marxa administracions com la Unió Europea, dins de la seua estratègia Europa 2020. Ara, amb la signatura del nou conveni transitori, s’obliga als gestors dels residus a complir els objectius marcats per la Generalitat en quant a residu zero, reutilitzant al màxim qualsevol element per a convertir la brossa en recursos. La concessionària, única que s’ha presentat al concurs, obtindrà més de 5,5 milions per any per aquesta tasca fins desembre de 2019.

La concessió té caràcter transitori i caduca en el moment d’enllestir-ne altre més acord a les directrius establertes des de Brussel·les per al tractament de residus. L’acord signat també inclou els preus que cada ajuntament, fins a 29 a l’Alcoià i El Comtat, pagarà per cada tona de residus en funció del seu tipus, amb preus que oscil·len entre els 23 i els 47 euros. Amb aquesta adjudicació, el Consorci de Pla Zonal de Residus 7 espera apropar-se al Residu Zero a l’abocador de Xixona, fet per al qual és necessària la col·laboració ciutadana per a reciclar.

L’empresa adjudicatària ha obtingut 90 dels 110 punts possibles dins del concurs llançat pel consorci.