Home Alcoi El PP plantejarà al plenari que Alcoi aculla institucions públiques que descentralitza...

El PP plantejarà al plenari que Alcoi aculla institucions públiques que descentralitza l’Estat

112
0
SHARE
Imatge panoràmica de la ciutat d'Alcoi des del Viaducte.

El Partit Popular proposa que Alcoi opte a ser seu d’una de les institucions públiques de l’Estat dins del procés que el Govern central ha establit per a descentralitzar l’administració i traslladar ens fora de Madrid. El portaveu del PP a l’Ajuntament, Quique Ruiz, ha presentat en roda de Premsa la iniciativa que portarà al pròxim ple i amb la qual persegueix “obrir noves oportunitats per al futur d’Alcoi”.

El Govern va aprovar el passat 22 de març un Reial Decret que regula el procediment per a determinar les seus físiques de les entitats pertanyents al sector públic institucional estatal i crea la comissió consultiva per a fixar aqueixes seus. El decret estableix que ajuntaments i comunitats autònomes puguen competir per a albergar les institucions a descentralitzar. “S’obri un procés molt interessant, que pot ser molt beneficiós per a ciutats com Alcoi, i hem d’estar preparats per a participar”, ha assenyalat Ruiz.

Un dels objectius del procés descentralitzador iniciat pel Govern central és la lluita contra la despoblació. Factors com la tendència demogràfica o el nivell de desocupació influiran en la distribució de les seus. Ruiz ha explicat que el trasllat d’aquestes institucions “representaria l’arribada de nous empleats públics i de les seues famílies, que treballaran i viuran a Alcoi, la qual cosa obri grans oportunitats per a la ciutat i per a la comarca”.

El procés descentralitzador del Govern central afecta a entitats de nova creació o ja existents. Ruiz ha citat com a exemples de nous ens l’Institut Nacional de Ciberseguretat, creat a León, o el Centre Nacional de l’Hidrogen, amb seu a Puertollano. I els centres digitals que Renfe ha repartit a Miranda de Ebro, Mèrida, Linares, Teruel i Alcàzar de San Juan com a mostra d’organismes ja existents.

El portaveu del PP ha explicat que el Govern central no ha concretat encara quins ens pot descentralitzar. “En qualsevol cas, sabem que el procés està en marxa i hem d’estar preparats per a presentar una gran candidatura”, ha dit. Amb aquesta finalitat, el PP defensa crear una comissió tècnica per a elaborar una memòria amb la qual concórrer als concursos de descentralització que llance el Govern central.

Proposta al plenari

Ruiz ha detallat que les bases aprovades pel Govern inclouen l’opció que les candidatures es reforcen oferint compromisos: cessió d’immobles, finançament dels costos del trasllat o creació de la seu i mesura de suport al personal traslladat. Per això, el portaveu popular ha defensat que l’Ajuntament inste a la Generalitat a secundar amb recursos econòmics la candidatura d’Alcoi.

“Necessitem que el Govern valencià done el suport necessari perquè la candidatura que puga presentar Alcoi siga més atractiva. És una oportunitat única per a demostrar el compromís directe i clar amb Alcoi i amb la comarca”, ha exposat. Ruiz confia que la proposta del PP siga acceptada pel Govern del PSOE en el pròxim plenari. “Estem davant una gran oportunitat que exigeix el millor de tots nosaltres per a poder aconseguir que una de les entitats públiques de l’Estat puga arribar a Alcoi”, ha conclòs.