Home Agricultura El preu de l’ametla cau en picat en 2020 i, amb la...

El preu de l’ametla cau en picat en 2020 i, amb la xylella, deixa als llauradors sense alternatives

778
0
SHARE

El Sindicat ‘La Unió de Llauradors’ ha denunciat la situació econòmica actual de la majoria de productors d’ametla ala Comunitat Valenciana, que han vist com els preus han caigut fins a nivells de fa deu anys. L’organització destaca que el preu de l’ametla comuna, que representa més del 65% de la producció, s’ha desplomat des de 2015 quasi un 200%, i sobre la campanya passada ho ha fet en un 85%.

La Unió identifica l’especulació, les pràctiques deslleials i la falta de transparència en la formació dels preus com les principals causes d’haver arribat a la situació actual, en una cadena alimentària que, com ja es ve criticant, continua presentant grans desequilibris perjudicant el sector productor i que, concretament, enguany s’ha vist agreujat pel coronavirus i el tancament de l’hostaleria.

A aquestes causes, se li suma, a més, la pèrdua de competència de les produccions autòctones enfront de les procedents d’altres països, on produir és molt més econòmic pel nivell molt de menor d’exigències de tota mena. En aquest sentit, critica que la Comissió Europea no incloguera a les ametles nord-americanes en el llistat de productes amb sancions aranzelàries i que el Ministeri espanyol no haja insistit prou en aquest punt.

Propostes per a impulsar el sector

“El cultiu de l’ametla tradicional de secà està agonitzant i ha entrat ja en l’UCI”, comenta Ricardo Beltrán, responsable del sector de fruits secs de La Unió, qui alerta que “si no es prenen mesures urgents podria acabar desapareixent. Amb les nostres propostes, perquè s’apliquen urgentment, podria traslladar-se al sector a planta i tractar que millore perquè en molts casos, els productors estem condemnats a la fallida al no poder reconvertir-nos, sense alternatives productives”, indica.

Segons un informe realitzat pels serveis tècnics de La Unió, la renda mitjana dels productors d’ametla és un 23% inferior a la renda de la campanya passada, presentant una disminució important d’ingressos. No obstant això, si es compara amb la campanya de 2015, els ingressos passen quasi la meitat. Així mateix, les ajudes vinculades manera a aquest cultiu, ja siguen directa o indirectament, es calcula que han disminuït en un 80%, la qual cosa complica encara més la situació del sector.

L’organització ha presentat propostes en el marc de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a recuperar en 2021 l’ajuda estatal als fruits de corfa, prioritzant les plantacions tradicionals de secà. Així mateix, la sectorial considera necessari estudiar les possibilitats d’augmentar el pressupost de l’ajuda associada a criteris geogràfics, climatològics o renda i de l’establiment d’un ecoesquema específic per a fruita seca de baix rendiment.

Igualment, creu oportú que es pose en marxa d’un pla de reconversió al qual poguera acollir-se prioritàriament les zones de secà amb menor rendiment i en el qual les administracions s’haurien d’implicar econòmica i tècnicament.

A tot això cal afegir la plaga de xylella que afecta als camps d’ametlers de l’interior alacantí. Molts d’ells han sigut eradicats i els seus propietaris no han rebut ni compensacions suficients ni alternatives per a continuar amb el seu mètode de vida.