Home Alcoi El servei de mediació per la convivència tanca el seu primer any...

El servei de mediació per la convivència tanca el seu primer any en actiu a Alcoi

689
0
SHARE

Després del primer any de posada en marxa del servei de mediació i intervenció socioeducativa per a la millora de la convivència en zones vulnerables d’Alcoi, s’han dut a terme sondejos veïnals i comunitaris que han sigut satisfactoris i rebuts amb una actitud afable en el seu conjunt. Actualment, s’han reduït considerablement els conflictes comunitaris inicials en algunes de les comunitats que presentaven més problemes.

Aquest servei té com a objectiu fonamental promoure la convivència i la resolució de conflictes entre els veïns residents en les zones vulnerables d’Alcoi, reduint els indicadors de risc i desestructuració comunitària, mitjançant l’atenció dels conflictes de caràcter veïnal i comunitari.

Durant el primer any, s’ha realitzat intervenció comunitària per a millorar la convivència veïnal principalment en la zona del Castellar del Barri de Batoi i la zona del Camí 40, on està situat habitatge social, principalment de l’EVHA. Està treballant en aquest servei un equip tècnic format per una sociòloga encarregada de la direcció, una Treballadora Social que es dedica a la coordinació, una Educadora Social i un Integrador Social. Actualment s’estan estudiant les actuacions per a 2021.

En cadascuna de les zones han dut a terme una anàlisi preliminar, realitzant un DAFO que els ha permés conéixer les febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats existents en la zona per a poder detectar la realitat en la qual es troben d’una manera global. A partir d’ací s’establieixen objectius concrets amb els quals treballar a través d’actuacions i activitats per a millorar l’autoorganització de les comunitats diverses i enfortir les relacions de la comunitat.

El servei ha actuat en diferents tipus de conflictes com el mal ús d’espais comuns, falta de neteja i brutícia, molèsties i sorolls, festes i música en horari de descans, desperfectes en habitatges, fets motivats per aspectes relacionats amb la diversitat cultural i intergeneracional, ocupacions il·legals i impagaments que generen problemes de convivència en la comunitat.

La Regidora d’Habitatge alcoiana, María Baca, ha afirmat que “des de l’equip d’habitatge valorem de manera molt positiva els resultats que s’estan aconseguint en les diferents comunitats de veïns amb aquest programa de mediació. Una iniciativa que a pensar de ser complexa, ja que en alguns casos els conflictes estaven molt cronificats, s’han pogut treballar i millorar i per això pensem que l’administració ha de continuar apostant per a fomentar la inclusió i cohesió social mitjançant la convivència positiva i treball comunitari, implicant i acompanyant a entitats i veïnat en la resolució de conflictes”.

“L’EVHA (Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl) també està treballant en la posada en marxa d’un servei de mediació comunitària i administració per a l’atenció i millora dels seus habitatges, un projecte molt necessari i que reforçarà l’actuació que s’està desenvolupant pel nostre equip de professionals amb la creació d’una comissió conjunta que permeta fer seguiment dels diferents casos”, ha conclòs l’edil.